Снимка: 8chan

В неделната сутрин Фредрик Бренан се подготвял да излезе за църква от дома си във Филипините, когато научил за стрелбата в Ел Пасо, Тексас.

Реакцията му била инстинктивна.

"Винаги щом чуя за масова стрелба си казвам: Добре, трябва да проучим дали има връзка с 8chan", обяснява Бренан пред "New york times".

Това не е случайно - 8chan е сайтът, който той стартира през 2013 г.

Още по темата

В неделя не му отнело много време да намери връзката между стрелбата в Ел Пасо и сайта.

Малко преди стрелецът да открие огъня, съобщение от 4 страници, чийто автор се идентифицира като стрелеца, се появява в 8chan. Човекът, който е публикувал съобщението окуражава своите "братя" на сайта да разпространят съобщението му надлъж и нашир.

В последните месеци 8chan се оказва любимият сайт на екстремистите. Поне три масови стрелби тази година - в Крайстчърч, Нова Зеландия, синагога в Калифорния, както и в Ел Пасо, са предварително "обявени" в сайта. Обикновено са придружени от расистки коментар, който е сякаш написан така, че да привлече най-много внимание.

Фредрик Бренан стартира сайта като утопична платформа за свободна реч. Днес 8chan е познат като нещо различно: Платформата на масовите стрелби, мястото, където белите националисти си дават среща и набират последователи.

Именно затова сайтът е във фокуса на онези, които целят да възпрепятстват онлайн екстремизма. В неделя критиците обявиха сайта за "инкубатор" на агресията и настояваха хостинга на сайта да го свали.

Cloudflafe, услуга, която не само осигурява достъп до сайтовете, но и ги предпазва от кибератаки, обяви, че ще спре работа с 8chan в неделя вечерта.

Създателят Бренан, който е спрял да работи съвместно с новите собственици на сайта миналата година, призова 8chan да бъде свален, преди да се е стигнало до нов случай на насилие.

"Свалете сайта", казва Бренан в интервю. "Няма да донесе нищо добро на света. Той е напълно негативен за всички, освен потребителите му. И знаете ли? Всъщност, и за тях е негативен, но не го осъзнават", смята Бренан.

Той разказва как му хрумнала идеята за 8chan - искал да създаде платформа, подобна на 4chan, откъдето той бил изгонен. Една вечер взел халюциногенни гъби и така му хрумнал 8chan - платформа за свободна реч, стига да е законна.

До 2014 г. сайтът останал встрани, когато някои геймъри, които били изгонени заради антифеминистката си реторика от 4chan преместили дискусията си в новата платформа.

Дали затова, дали заради други причини, 8chan се превръща в събирателната точка на онези, изгонени от мейнстрийм сайтовете. Например там се събират хората, които са убедени, че има международна бюрократична конспирация срещу администрацията на Доналд Тръмп.

"8chan e като табло за съобщения, където най-големите нарушители в света споделят идеите си", обяснява Джонатан Грийнблат, изпълнителен директор на Антиклеветническата лига. Той описва сайта като събирателното място за споделяне на идеологии, където обаче те заживяват нов живот, разпространяват се и рано или късно няокй се радикализира.

Сайтът се ръководи от 2015 г. от Филипините от Джим Уоткинс, ветеран от армията на САЩ, когато Бренан се е отказал.

Това, което отличава сайтът от познатите ни платформи и социални мрежи, е липсата на модерация. Потребителите често възхваляват стрелците, шегуват се с "високия резултат" - броя простреляни. Според създателя Фредрик Бренан отдавна 8chan се е отдалечил от първоначалната си идея и се е изродил в платформа, която създава култура на агресия и насилие.

Стрелбата в Ел Пасо, според него, го доказва.

"Още една 8chan стрелба? Ще мога ли някога да продължа с живота си", попита в неделя в Twitter Бренан.

Сегашният собственик на сайта, Уоткинс, остава непоклатим пред критиците и устоява на призивите да модерира съдържанието или да закрие изцяло сайта. В неделя банер на сайта гласеше "Добре дошли до 8chan, най-тъмното място в интернет".

За Бренан е непонятно защо ветеранът от армията държи сайта на линия. Самият Уоткинс не е коментирал.

Междувременно критиците намериха начин да спрат, поне за малко, достъп до сайта - чрез натиск върху компаниите, които осигуряват хостинг на платформата.

Една от компаниите, Cloudflare, първоначално не даде сигнали, че ще отреже достъп до сайта. По-късно през деня Cloudflare заяви, че ще свали сайта.

Матю Принс, изпълнителен директор на компанията, обясни, че решението е взето след като станало ясно, че сайтът е позволил да се създаде среда, в която екстремизмът процъфтява. По думите му 8chan е пренебрегнал множество сигнали за съдържание с насилие.

Проблемът е, че дори и Cloudflare да свали сайта, дори и всяка една от компаниите да откаже да осигурява достъп до 8chan, може да накара потребителите му да потърсят алтернативни начини.

Казано по друг начин - Dark web. Тъмната мрежа.

Сред потребителите на платформата и сега има дебат дали да не минат в "ъндърграунда" на интернет. Това ще означава, че по-малко хора могат да се натъкнат на съдържанието на сайта и да се радикализират. Но и ще даде възможност за още по-опасно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase