Снимки: Reuters

Един уикенд и две масови стребли, принудиха Доналд Тръмп да поиска днес от членовете на Конгреса да приемат законодателство, изискващо строги проверки на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Още по темата

В своята любима социална платформа Twitter, президентът на САЩ заяви, че "републиканците и демократите трябва да се обединят и да одобрят строги проверки на миналото, вероятно съчетавайки това законодателство с крайно необходимата имиграционна реформа".

В престрелките през уикенда 29 души загубиха живота си.

 "Не можем да позволим убитите в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, да са умрели напразно. Същото се отнася за тежко ранените. Не можем никога да ги забравим, както и многото преди тях", заяви Тръмп.

"Трябва да направим така, че от тези две трагични събития да произлезе нещо добро, ако не и ВЕЛИКО!", каза президентът на САЩ.

Той укори медиите за "гнева и яростта, натрупвали се в продължение на много години".

"Отразяването на събитията трябва да започне да бъде честно, балансирано и непредубедено или тези ужасни проблеми само ще се влошат!", заяви Тръмп.

Предишни опити за прокарване на мерки за контрол върху оръжията бяха блокирани от контролирания от републиканците Сенат.

Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, одобри по-рано законопроект за контрол върху оръжията, включващ промени в системата за проверка на миналото на купувачите, но той не получи подкрепа в горната камара на Конгреса.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase