Снимка: Евробарометър

Все повече българи смятат, че проблемите с организираната престъпност, корупцията и в съдебната система стават все по-големи. Това сочи проучване на „Евробарометър“ от края на миналата година, оповестено днес.

Според данните в него почти половината от българите, 48 на сто, смятат, че през последните пет години ситуацията с корупцията в страната се влошава. За 38 на сто тя остава същата и едва 10 на сто са отговорили, че има подобрение.

Още по темата
За сравнение е даден и резултатът от същото проучване през 2012 година. Тогава според 31% ситуацията с корупцията се влошава, според 37% е на същото ниво, а 27 на сто вярват, че се оправя.

По отношение на съдебната система също се наблюдава сериозно покачване на тези, които смятат, че проблемите се задълбочават. На това мнение сега са 44%. Едва 13 на сто смятат, че ситуацията в съдебната система се оправя. Според 38 на сто промяна през последните 5 години няма. През 2012 година 27 на сто са смятали, че положението на Темида се влошава, а 33 са казали, че откриват подобрение.

По отношение на организираната престъпност 35 на сто смятат, че ситуацията е влошена, а 24 на сто – че се е подобрила пред последните 5 години. През 2012 година повечето българи са смятали, че се подобрява – 38 на сто. 28% са били на мнение, че има влошаване.

Изследването показва и че хората в България не са безразлични към корупцията, организираната престъпност и недостатъците в съдебната система. 96 на сто или практически всички българи ги посочват като сериозни проблеми пред страната, сочи изследването на „Евробарометър“.

Според проучването гражданите в България разчитат на Европейския съюз в борбата с тези проблеми. Според 79 на сто от анкетираните ЕС трябва да има роля при справянето ни с корупцията престъпността и организираната престъпност. Според 17 на сто съюзът трябва да стои настрана.

44% от българите са наясно, че ЕК проверява и оценява напредъка ни в тези области чрез Механизма за сътрудничество и проверка, сочи изследването. 56 на сто обаче не знаят за това.

Според проучването Механизмът за проверка има по-скоро положително влияние при справянето с корупцията, престъпността и проблемите в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase