Снимка: БТА

Една и съща организирана престъпна група стои зад убийствата на бизнесмена Борислав Манджуков миналата година и на семейство Дамянови през януари тази година. Това съобщиха на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Бандата е варненска, а неин тартор е Радослав Калчев, по прякор Черния Роди. Той е в чужбина от 11 януари, издирването му продължава. Издирва се и Недялко Цветков-Чубака. Останалите седем членове на групата са задържани.

Още по темата
Това са Николай Тошев по прякор Чирпанския, Галин Мирчев по прякор Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Петър Благоев с прякор Петрето, Христо Георгиев – Тополския и Николай Илиев с прякор Мазния.

„Участници в групата са и неустановени лица, но работата продължава”, обясни Сарафов.

Борислав Манджуков беше застрелян пред дома си на 24 март миналата година. 39-годишният мъж беше варненски бизнесмен, прочул се през 2012 година, когато попадна в ареста след акцията на МВР „Цигараджиите”.

Строителният предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия бяха застреляни в началото на годината в столичния квартал „Витоша”. Още в четвъртък се появи неофициална информация, че убиецът им е задържан.

МВР съобщи, че за физически извършител на убийството на Манджуков е привлечен Галин Мирчев. За негов помагач се смята Николай Тошев, шофирал автомобилът, с който двамата са избягали.

Същите лица са приели за изпълнение и поръчката за убийството на семейство Дамянови, станало тази година в столицата. За убийството на семейство Дамянови са платени 30 000 евро.Приблизително същата сума е платена и за ликвидирането на Борислав Манджуков.

Освен с убийствата варненската банда се е занимавала и с наркоразпространение, контрол върху проституцията и мокри поръчки. Според някои от сведенията групата на Черния Роди рязала уши, чупила пръсти, ръце и крака, извършвала палежи и изнудвания.

Новината за разбиването на групата за убийства дойде след извънредно съвещание в МВР, на което присъства и премиерът Бойко Борисов.

Варненската престъпна група е работила с разкритата наскоро софийска банда за мокри поръчки, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той обясни, че Мартин Георгиев, сочен за тартор на групировката от София, живее с дъщерята на ръководителя на варненската – Роди Черния.

Операцията по залавянето на варненските бандити е започнала в сряда и е била под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase