Снимка: архив, Impact Press Group

Около година след началото на процеса срещу групата за отвличания "Наглите" прокуратурата реши да промени някои от детайлите в обвинителния акт.

Според обвинението две от жертвите на "Наглите" не са отвлечени от първоначално посочените адреси, а от други места. 

Така вместо от ул. "Георги Софийски" непълнолетният Джорджо Марков, е от отвлечен от улица "Церова гора", а бившият митничар Георги Георгиев-Пурата вместо от ул. "Акад. Методи Попов" - от ул. "Никола Обрешков".

Като причина за корекцията бяха изтъкнати показанията на самите похитени, макар че те свидетелстваха през февруари.

Подсъдими по делото са Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров, Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев.  Те са обвинени за извършването на 11 отвличания, знакови за последните 20 години, и един опит за похищение.

Промените засягат обвиненията срещу четирима от подсъдимите, които поискаха делото да бъде отложено, за да се запознаят с тях.

Днес в Софийски градски съд се прослушваха СРС-тата по делото. От един от записите се чува как заместник-главният прокурор Бойко Найденов лично повече от час е убеждавал Валентин Михайлов – Ихтиманския да свидетелства. Разговорът се е провел през декември 2009 г.  "Положението не е никак розово", предупреждава го в началото Найденов. 

По думите на шефа на следствието все някой ще спечели от неговото решение, каквото и да е то, но в случая по-добре "живо куче, отколкото мъртъв вълк".

Почти един час разследващите се опитват да убедят Ихтиманския да даде показания, като в замяна предлагат да го направят защитен свидетел, да му намалят наказанието, да го изведат в чужбина. Разследващите му предлагат лична охрана или промяна на самоличността.

Михайлов споделя, че знае за осем от общо 11-те отвличания. Разкрива, че Михаил Краус е бил държан в къща в село Гос до Брезник, която обаче след това е била купена.

Още по темата
Иначе Софийският градски съд отхвърли искането за промяна на мерките за неотклонение на част от подсъдимите по "Наглите".

Промяна на мерките поискаха Йожи, Културиста, Релето и Радослав Лебешковски, който е под домашен арест.

Съдът обаче остави без уважение исканията на адвокатите с мотивите, че не е отпаднала възможността те да извършат други престъпления и е на мнение, че изминалите две години при "задържане под стража" не могат да смекчат вината на подсъдимите.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийска апелативна прокуратура. Делото "Наглите" продължава на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase