През декември 2009 г. спецчасти атакуваха къща на "Наглите". Снимка: МВР

75-минутни СРС-та хвърлят светлина как са започнали отвличанията от "Наглите" и колко са си делили килърите от бандата.

Първият запис, изслушан вече от Софийския градски съд, е от показанията на арестувания през 2009 г. Гребеца, дадени на 21 декември същата година.

Пред ГДБОП той разкрива подробности за това как е започнала да функционира групата за отвличания, как е била събирана информация, кой е участвал в отвличанията, за охраната на жертвите, както и за преговорите за откупите с близките на жертвите.

Още по темата

Според разказа на Гребеца той е пазил голяма част от жертвите на похитителите.

От признанията му става ясно, че в началото бандата е започнала да функционира само с трима, а отвличанията са започнали случайно.

На въпрос на служители от ГДБОП дали групата не се е страхувала от полицията, Гребеца отговаря: "Не, не е стояло на дневен ред, че ще ни хванат".

Според него групата е деляла парите за отвличанията по равно, като за похитения Киро Киров всеки от "Наглите" е получил по над 70 хил. евро.

Първият откуп пък, при отвличането на Илиан Цанев, е бил 100 000 евро. В него участвали освен Гребеца, Павел Петков и Цветозар Славчев-Църо.

За отвличането на сина на екстранспортния министър Вилхелм Краус - Михаил, "Наглите" си били поделили 300 000 евро.

Според показанията на Гребеца той самият доста бързо похарчил парите. "Заведения, дрехи, те свършват много бързо", обяснява той.

В разговора с разследващите Гребеца разказва също къде са били държани Ангел Бончев и съпругата му Камелия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase