Ангел и Камелия Бончеви на едно от заседаниета по делото "Наглите". Снимка: Булфото

Ангел Бончев е бил в много тежко психическо състояние, с пристъпи на паника и дори е стигал до мисли за самоубийство, когато е преговарял с бандата, отвлякла съпругата му Камелия.

Това разказа директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев, който даде показания по делото, което Бончев води срещу фондация „Утре за всеки“.

Той иска обратно 157 хиляди евро дарение, което през 2008 г. направи след указания на похитителите, за да пуснат жена му. Камелия Бончева бе отвлечена в деня, в който предаде 397 000 евро откуп за свободата на съпруга си, който прекара 50 дни в плен.

Подсъдими за извършването на тези две и още девет отвличания са т.нар. група "Наглите".

Днес Неделчо Стойчев разказа, че SMS-ите, които бившият президент на "Литекс" получавал от похитителите на Камелия Бончева, са усилили още повече травмата.

Още по темата
30 юли 2008 07:50

Обясни, че в едно от съобщенията те да дали указания на Бончев да преведе парите за откупа на фондация, която събира средства за жени, преживели рак на гърдата, и която се рекламира по bTV. Така се стигнало до репортажа, в който Бончев се обръща към похитителите, а на следващия ден съпругата му бе освободена.

Шефът на Института по психология допълни, че семейството не е имало излишни пари, били са принудени да преведат парите на фондацията и затова не става дума за дарение.

Ангел Бончев днес заяви, че прокуратурата вече е образувала разследване срещу "Наглите" за изнудване. Доскоро групата, която бе изправена пред съда преди близо година, бе обвинена само в отвличания и телесни повреди.

Именно липсата на обвинение в изнудване попречи на жертвите на "Наглите" да се конституират като граждански ищци по делото и да могат да си поискат по съдебен път дадените за откупи пари.

На днешното съдебно заседание стана ясно още, че платежното нареждане между двете банки – тази на Бончев и тази на фондация "Утре за всеки", е било обработено няколко часа след като Камелия Бончева бе освободена.

Ангел Бончев обаче поясни, че сумата е преведена предишния ден, за което той разполага с бордеро.

Процесът срещу фондация "Утре за всеки" продължава на 30 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase