Единственият подсъдим за убийството на сестрите Белнейски – Лазар Колев. Снимка: Dnes.bg

Сестрите Росица и Христина Белнейски са убити от двама мъже на възраст между 30 и 40 години. Това е заключението на тройна съдебно-психиатрична експертиза, която бе изслушана на заседанието на Пазарджишкия окръжен съд по делото.

Експертизата е изготвена на базата на данни от местопроизшествието, веществени доказателства, ексхумацията и свидетелски показания..

Според експертите мъжете, или поне единият от тях, са живеели в близост до местността Грамадите и са познавали добре района.

Поне единият от тях е познавал и жертвите.

Вещите лица са на мнение, че убийците са българи, които са приятели помежду си. Те са ексцентрични, употребяват алкохол и наркотици и имат многобройни сексуални контакти.

Единият е с по-големи финансови възможности и според психолозите той е използвал личния си автомобил за връзките и е предприел действия по заличаване на следите. Вещите лица не изключват възможността двамата дори да са разпитвани от полицията.

Още по темата

Според Неделчо Стойчев, който е участвал в изготвянето на експертизата, Лазар Колев прилича по някои от пунктовете от психопрофила, който е изготвен за неизвестен извършител.

По думите му момичетата не са убити и изнасилени в местността Грамадите. Експертът смята, че това е инсценировка и телата са оставени там, за да бъдат намерени.

„Изключвам възможността сам човек да го направи“, каза Стойчев. Според него в прикриването на следите е участвал и втори човек.

На днешното заседание по делото стана ясно, че детекторът на лъжата, на който е бил подложен Лазар Колев, е показал, че той е съпричастен към престъплението.

Колев се е провалил пред полиграфа на въпроса дали е съпричастен към случая, обясни пред журналисти Неделчо Стойчев – експертът, участвал в изготвяне на психологическите портрети и профили по случая.
 
Резултатите от полиграфското изследване обаче не бяха прочетени в съдебната зала по искане на защитата. Причината е, че те нямат стойност на доказателства, а показват само степента на вероятност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase