Лазар Груев (л) и Борис Велчев (д). Снимка: БТА

„Темата за специалните разузнавателни средства преди месец окончателно напусна полето на професионализма и се пренесе на полето на скандала“. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев при откриването на национално съвещание за проблеми при използването на резултатите от СРС.

Според него големият проблем е да се намери балансът между правата на гражданите и ефективната борба с престъпността.

„Като се обсъжда темата за СРС-тата, трябва да се сещаме все по-често, че в България има конституция и че тя определя и гарантира основните права на гражданите“, посочи Лазар Груев.

Още по темата

Според главния прокурор Борис Велчев последният скандал е добър повод да се огледат законодателството, начините, по които се използват СРС-та, и ефективността им.

По думите му има място за подобрение във всички посоки. Сега действащият закон не постига необходимия баланс и е необходимо да се изработят правила, които да гарантират, че ще се действа принципно при работата със СРС.

„Апелирам да няма фанатизъм по темата СРС – да не се смятат за панацея или за абсолютно зло“, заяви обвинител № 1.

Борис Велчев каза още, че 99% от исканията на прокуратурата за прилагане на СРС-та са уважени.

Броят на СРС-тата се увеличава постоянно и е достигнал ниво на насищане, при което, освен че се засягат права на граждани, пада и ефективността.

Съвщеременно, заради претрупаната система, резултатите от СРС-тата идват все по-късно и във все по-абстрактен вид, допълни главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase