За България е по-добре да затвори страницата със СРС гейт колкото се може по-бързо. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева в парламента.

„Понякога това, което се вижда отвън, е, че времето, което отделяме на една тема, е обратнопропорционално на значимостта на тази тема за бъдещето на България, категорична е тя.

Кристалина Георгиева се надява, че ще бъдем страна, "ориентирана към бъдещето, а не потънала в проблемите от миналото".

Според нея страната ни трябва да се фокусира върху големите теми, „които ще определят благосъстоянието на нашия народ като темите за образованието, здравеопазването, административната реформа.

„Знаем, че в нашата страна има дефицит на доверие на гражданите към властта, на властта едни към други, това е нещо, което си знаем, разбира се, че трябва да се борим с него, трябва да излезем от това минало, коментира Георгиева, запитана какво мисли като българка за скандалите с подслушванията.

В отговор на въпроси за разминаване на мненията им по различни теми с премиера, Кристалина Георгиева каза, че българското правителство носи отговорност за решения, а тя върши работата си в ЕК.

„Когато има тема, по която аз имам различно мнение, както беше преди, така и сега, го казвам, заяви българският еврокомисар.

Относно влизането на България в Шенген, те беше категорична, че България работи много сериозно по този въпрос и изрази убедеността си, че ще изпълним целта си. Според нея икономически България изглежда стабилна.

„Макроикономическата ни политика е стабилна, външният ни дълг е много нисък – 15% от БВП, много страни ни завиждат за това“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Според нея обаче високото ниво на безработицата у нас продължава да бъде проблем.

„За България най-важният проблем отстрани е това да инвестира в своите хора повече. В сферата на образованието в последните години допуснахме изоставане, трябва да го наваксаме, защото бъдещето на Европа е интелигентният растеж“, посочи българският еврокомисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase