И Борис Велчев чака експертиза за СРС-тата. Снимка: Булфото

„Още не знаем дали разговорите, обявени в публичното пространство, са записани със СРС-та. Голяма част от тях са от време, когато е прилагано СРС срещу Ваньо Танов".

Това заяви главният прокурор Борис Велчев, който беше изслушан в парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата за поредицата записи на шефа на Митниците с хора от властта.

По-рано днес той заяви, че слушането на Танов е било прекратено от прокуратурата преди края на установения срок, тъй като не е имало данни за престъпна дейност.

Сега главният прокурор уточни, че разрешението за използване на СРС-та от прокуратурата е било два месеца.

„Няма прокурор, който може да ви каже дали един запис е изтекъл от дирекцията на МВР или не. Това трябва да го кажат технически експерти въз основа на техническа информация“, коментира още Велчев защо толкова време след като разговорите са изтекли в публичното пространство, не се знае дали са точно СРС-та и кой ги е слушал.

Още по темата

„Надявам се другата седмица по това време експертизата, която е назначена, да каже това и да го каже по един категоричен начин с технически аргументи. На този етап знам само, че има разговори, които са в интернет и въобще по медиите, но дали те произтичат от използването на СРС или не - не зная. Вярно е, че голяма част от тези разговори, и тук се надявам да ми простите, че не уточнявам колко е голяма тази част, са от време, когато е прилагано СРС", каза още главният прокурор.

Той обясни, че става въпрос за стотици дела, по които е поръчано използването на СРС-та и законът изисква тази информация да постъпва своевременно и в цялостен вид – със същото съдържание, в което са и разговорите.

„Искаме да видим кой и на какво основание е предоставил непълна информация на прокурора и защо е поел такава отговорност вместо прокурора", каза Борис Велчев по повод твърденията за филтриране на информацията. 

„Да не дава Господ да има още продължения, които съвсем да променят картината, която имаме до този момент в съзнанието си", пожела си  Велчев относно СРС гейт.

Според него има нужда от подобрение на сегашната СРС система.
„Струва ми се, че използването на СРС не е достатъчно ефективно. Не знам дали са много или малко", допълни главният прокурор.

Борис Велчев и подкомисията са направили съпоставка на техните проверки за изтеклите записи.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase