Снимка: архив Ройтерс

Не един, а двама работници са виновни за бягството на ягуара Алонсо от клетката му в зоопарка в Ловеч. Това обяви пред Нова телевизия директорът на зоологическата градина Феодор Вацов. Досега се твърдеше, че виновникът е само един и той ще бъде наказан вече да не се грижи за хищниците, а за птиците.

Алонсо беше застрелян в началото на август след кратко издирване в околностите на Ловеч. Проверка на екоминистерството показа, че преследвачите му дори не са опитали да го упоят. Трагичната история на ягуара се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи и дори влезе в международните новини.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, проверката на екоминистерството установи още, че Алонсо е излязъл от клетката си, след като пазачът му влязъл да я чисти и оставил две врати отворени. Пред проверяващите човекът обяснил, че пропуснал да ги затвори, защото сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

„Оказа се, че работниците са били двама и че и двамата са били във вътрешното помещение, когато ягуарът е избягал“, обясни днес Вацов.

Лицензът на Ловешкия зоопарк е изтекъл преди година и не е подновен заради предписани, но не отстранени мерки за безопасност, стана ясно от репортажа на Нова тв. След инцидента директорът вече е сериозно притеснен за бъдещето на парка. Той декларира, че вече има пари, с които да се отстранят пропуските и се надява, че до 2020 г. дивите котки ще живеят в естествена среда.

Оказва се, че от общо 20 зоопарка у нас 15 нямат лицензи, защото те не са подновени. Причината е, че в тях липсва естествена среда за животните, има бетон вместо трева, и решетки вместо ограда. Препоръките не се изпълняват заради липса на пари.

„Най-лесното е министерството да ги затвори“, коментира експертът в екоминистерството Руслан Сербезов. Той обаче допълни, че освен че няма пари, за да се подобрят условията в парковете, няма и къде да се сложат животните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase