Продължава ударно да се строят велоалеи, увери Фандъкова. Снимка: БТА

Изграждането на велоалеи е една от алтернативите, заедно с метрото и новите тролеи, по които работим, за да не се налага на гражданите да плащат за "синя зона".

Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на обновения
бул. "Мария Луиза", който е изцяло готов от "Лъвов мост" до Централата гара, а до средата на септември - и до надлез "Надежда".

За първи път в този участък е изградена велоалея по нов начин - с полимербетон. На бул. "Ломско шосе" беше изградена велоалея още миналата година, сега има около 2.5 км нова част - от "Лъвов мост" до надлез "Надежда". 

Така общо отсечката за движение на колоездачи ще стане около 4 км и с нея велоалеите в София стават около 30 километра, посочи Йорданка Фандъкова.

По думите й предстои изграждане на около 65 км трасета за велосипедисти. В момента се строят 2 км по бул. "Бъкстон", а финансиране е одобрено за алея по бул. "България", която ще се свърже с тази на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Още по темата
Относно проблемите около новите правила за паркиране в София, кметът каза, че е открита за диалог и дори днес ще има среща с представители на движение "ДНЕС". 

Готова съм да чуя всички разумни предложения, за да не се прави компромис с подреждането на паркирането в центъра и с освобождаването на вредните емисии, добави Йорданка Фандъкова.

Нека се обединим с гражданите, които искат София да бъде чиста и подредена и намерим най-разумния баланс, заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase