Недоволни столичани протестираха и направиха подписка срещу новите правила за паркиране. Снимка: Булфото

Общински съветници от различни политически сили са в основата на протестите срещу новия ред за паркиране в София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя се обяви против политизирането на тази тема - нещо, което според нея вече е очевидно.

Когато се говори разумно, не на нерегламентирани митинги и протести, се намира консенсус, коментира кметът, която декларира, че е готова да чуе всички позиции, но да се търси баланс и да има равнопоставеност.

„Да се има предвид мнението на всички хора“, призова Фандъкова и цитира писма на столичани, които опонирали на протестиращите с тезата, че синята зона дори трябвало да се разширява с оглед по-чист въздух и ред в центъра.

Още по темата
Категорично срещу мнението, че нищо не се правело по въпроса в центъра през годините, възрази Фандъкова и коментира, че "човек трябва наистина да е сляп, за да не вижда промените".

Ще се търси начин да не се искат копия на нотариални актове на софиянци, с които да се доказва собствеността на жилище в центъра, срещу което да се получава възможността за паркиране със стикер.

Фандъкова е категорична, че трябва ад има ред при паркирането и посочи примери като Виена и Рим.

Вчера недоволни столичани излязоха на протест срещу новите правила за паркиране и блокираха за кратко кръстовището до паметника на „Патриарх Евтимий

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона. 

За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв.

Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената". 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase