Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин сега управлява Русия почти безапелационно. Много от критичните гласове, които някога са се изказали, оттогава са били принудени да напуснат страната и да живеят в изгнание, докато други противници са били хвърлени в затвора - или в някои случаи убити.

По времето, когато той започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., повече от две десетилетия на потъпкване на несъгласието почти унищожиха опозицията в Русия.

В самото начало на управлението на президента Путин той накара мощните руски олигарси, изключително богати хора с политически амбиции, да се страхуват от него. Михаил Ходорковски, бивш ръководител на руския петролен гигант ЮКОС, беше арестуван през 2003 г. и прекара 10 години в затвора за укриване на данъци и кражба след финансиране на опозиционни партии. След освобождаването си той напуснаРусия.

Борис Березовски, друг олигарх, който дори помогна на Путин да дойде на власт - се скара с него по-късно и почина в изгнание в Обединеното кралство през 2013 г., според съобщенията чрез самоубийство.

Всички ключови медии в Русия постепенно паднаха под контрола на държавата или следваха официалната линия на Кремъл.

Алексей Навални

Досега най-известната опозиционна фигура в Русия сега е Алексей Навални, който обвини Путин от затвора, че се стреми да очерни стотици хиляди хора в неговата "престъпна, агресивна" война.

През август 2020 г. Навални беше отровен с "Новичок", военно нервнопаралитично вещество, по време на пътуване до Сибир. Нападението едва не го уби и той трябваше да бъде откаран със самолет в Германия за лечение.

Завръщането му в Русия през януари 2021 г. за кратко стимулира опозиционните протестиращи
, но той веднага беше арестуван за измама и неуважение към съда. Сега той излежава девет години затвор и беше главен герой на документален филм, спечелил Оскар.

През 2010-те години Навални участва активно в масови антиправителствени митинги и множеството разкрития на основното политическо средство на Навални, Антикорупционната фондация (ФБК), привлякоха милиони гледания онлайн. През 2021 г. фондацията беше обявена извън закона като екстремистка и Навални многократно отхвърли обвиненията в корупция като политически мотивирани.

Много от сътрудниците му са били подложени на натиск от службите за сигурност, а някои са избягали в чужбина, включително бившият шеф на ФБК Иван Жданов, бившият топ адвокат на ФБК Любов Собол и повечето, ако не всички, ръководители на разширената мрежа от офиси на Навални в цяла Русия .

Дясната ръка на Навални Леонид Волков напусна Русия, когато срещу него беше образувано дело за пране на пари през 2019 г.

Противопоставяне на войната

Друг ключов критик на Путин зад руските решетки е Иля Яшин, който остро критикува войната на Русия. В предаване на живо в YouTube през април 2022 г. той настоя за разследване на възможни военни престъпления, извършени от руските сили, и нарече президента Путин "най-лошият касапин в тази война".

Това предаване на живо доведе до осем години и половина затвор за нарушаване на закон срещу разпространението на "съзнателно невярна информация" за руската армия. Законът беше прокаран бързо през парламента малко след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Яшин започва да се занимава с политика през 2000 г. на 17-годишна възраст, годината, в която Путин идва на власт.

През 2017 г., след години на опозиционна активност, той беше избран за ръководител на Красноселския районен съвет в Москва, където продължи да изразява критични мнения към Кремъл.

През 2019 г. той прекара повече от месец зад решетките заради активната си роля в протестите срещу отказа на властите да регистрират независими и опозиционно настроени кандидати за изборите в градския съвет на Москва.

Образованият в Кеймбридж журналист и активист Владимир Кара-Мурза два пъти е бил жертва на мистериозно отравяне, което го е оставило в кома, през 2015 г., а след това през 2017 г. Той беше арестуван през април 2022 г. след критиките си към руската инвазия в Украйна и обвинен в споделяне на "фалшиви новини" за руската армия, организиране на дейността на "нежелана организация" и държавна измяна. Адвокатът му каза, че го грозят до 25 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Той е автор на множество статии, критикуващи Путин във видни руски и западни медии и през 2011 г. ръководи усилията на опозицията да осигури приемането на западни санкции, насочени към нарушителите на човешките права в Русия.

Тези санкции, наложени от много западни държави, са известни като "Законът Магнитски", след като адвокатът Сергей Магнитски, който подаде сигнал, почина в руски затвор през 2009 г. след обвинение в измама от длъжностни лица.

Борба за демокрация

Кара-Мурза беше заместник-председател на Open Russia, водеща продемократична група, създадена от избягалия бивш олигарх Михаил Ходорковск. Тя беше официално определена като "нежелана" в Русия и окончателно затворена през 2021 г. Ръководителят на Open Russia, Андрей Пивоваров, излежава четиригодишна присъда затвор, наложена за участието му в "нежелана организация".

Кара-Мурза може да е изправен пред дълга присъда, но поне е жив, за разлика от близкия приятел и ключов лидер на руската опозиция Борис Немцов.

Борис Немцов е следен от агент, свързан с екип за политически убийства, почти година, преди да бъде застрелян
Преди ерата на Путин Немцов е бил губернатор на област Нижни Новгород, министър на енергетиката и след това вицепремиер, а също така е избран в руския парламент. След това той става все по-гласов в опозицията си срещу Кремъл и публикува редица доклади, критикуващи Владимир Путин, и ръководи многобройни демонстрации срещу него.

На 27 февруари 2015 г. Немцов беше прострелян четири пъти, докато пресичаше мост пред Кремъл, часове след като призова за подкрепа за марш срещу първоначалната инвазия на Русия в Украйна през 2014 г.

Петима мъже от чеченски произход бяха осъдени за убийството на Немцов, но все още няма яснота кой го е поръчал и защо. Седем години след смъртта му разследване разкри доказателства, че в месеците преди убийството Немцов е бил следен в цяла Русия от правителствен агент, свързан с таен отряд за убийства.

Тези водещи опозиционни фигури са само малка част от руснаците, набелязани за демонстриране на несъгласие.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година независимите медии в Русия трябваше да се преместят в чужбина, като новинарските сайтове Meduza и Novaya Gazeta и каналът TV Rain. Други като разговорната радиостанция Ekho Moskvy просто затвориха.

Безброй коментатори са отишли в изгнание, като ветеран журналист Александър Невзоров, обявен за "чуждестранен агент" в Русия и осъден задочно на осем години затвор за разпространение на "фалшификати" срещу руската армия.

Но не е нужно да имате милионна аудитория, за да бъдете таргетирани. През март 2023 г. Дмитрий Иванов, студент по математика, който управляваше антивоенен канал в Telegram, получи присъда от осем години и половина затвор - също за разпространение на "фалшификати" за армията.

Междувременно самотният родител Алексей Москалев беше осъден на две години затвор за несъгласие в социалните медии след разследване, предизвикано от антивоенна картина, нарисувана от 13-годишната му дъщеря в училище.

На Владимир Путин бяха нужни повече от две десетилетия, за да гарантира, че нито един страхотен опонент не може да оспори властта му. Ако това е бил планът му, той е проработил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase