Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин, в публикувано днес интервю, казва, че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

В интервюто, дадено на китайската новинарска агенция Синхуа преди посещението на Путин в Китай тази седмица, руският лидер изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред Синхуа съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл.

"В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение", каза още руският лидер.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase