Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин вече е набрал до 35 000 затворници, сред които изнасилвачи, убийци и дори един "маниак" канибал, за да се бият във войната му в Украйна, твърди "Дейли мейл".

Новите наборници ще бъдат помилвани и ще могат да живеят свободно в обществото, независимо от това колко чудовищни са били престъпленията им, ако оцелеят след шест месеца война.

Тази седмица шефът на "Вагнер" Евгений Прогожин посети територията на бившия затворнически лагер ГУЛАГ в Източен Сибир и руския Далечен изток, за да запише още осъдени.

Подозира се, че хиляди от тези затворници вече са загинали в битка, тъй като са били използвани като пушечно месо, за да забавят офанзивата на Украйна.

Още по темата
Около 40 от затворниците са били екзекутирани за дезертьорство или измяна от частната армия Вагнер, заяви пред медията "Можем обсадни" Олга Романова от правозащитната група "Русия зад решетките".

Говорейки за новите новобранци, които са взети от затворите в цяла Русия, Романова каза: "Започнахме да чуваме, че той е започнал да взема и изнасилвачи.

"Взели са и един маниак от [затвор в] Саратовска област, който има в "портфолиото си" канибализъм".

Според Романова последната цифра на затворниците, освободени да се бият, е между 30 000 и 35 000 души, а според друг източник броят на убийците "се изчислява на стотици". На тези, които оживеят шест месеца, ще бъдат заличени оставащите им присъди.

Но най-малко 40 са били убити при извънсъдебни убийства, каза Романова.

Те са екзекутирани за дезертьорство, предаване, мародерство, злоупотреба с алкохол или наркотици, както и за сексуален контакт, каза тя.

Тези убийства са незаконни, но сега ще бъдат скрити като държавна тайна, каза тя.

Набирането на затворници от строго охранявани затвори започна през юни с пътуването на Пригожин до Приморския край, припомня БГНЕС.

Снощи се появи информация за посещението му в Спаск-Далний, на около 6000 км източно от Москва. Около 200 затворници са написали заявления, че искат да отидат да се бият.

По-рано Пригожин е бил в Якутия - регион, известен със старите лагери ГУЛАГ от времето на Сталин.

Успешните кандидати са откарвани с вагони до най-близкото летище, а след това до военна тренировъчна база "Вагнер", преди да бъдат изпратени на фронта.

Видеоклипове показват как затворници се транспортират от затворите в Кемерово, Сибир, и Удмуртия, Волжски федерален окръг.

Пригожин е записан на видео в една наказателна колония да казва: "Тези, които преминават през интервю и след това имат съмнения - те не трябва да отиват"

"На нас ни трябват само тези, които са уверени, че искат да се бият, които обичат да се бият, които имат нужда от това и чиято физическа форма го позволява."

Подозира се, че хиляди хора вече са загинали в битка, докато са били използвани като пушечно месо, за да забавят отпора на Украйна.

Милиардерът Пригожин, самият той бивш затворник, се похвали на една от срещите с осъдените в Планкс в Тулска област: "Имам специални правомощия от президента [Путин].

Не ми пука за никого, трябва да спечеля тази война на всяка цена".

Той се изказва язвително за работата на редовната руска армия, оглавявана от министъра на отбраната Сергей Шойгу - човек, когото според съобщенията иска да смени.

IStories съобщава за разказ на затворник от затвора в Копейск, когато Пригожин е дошъл да вербува.

Зелен хеликоптер с червена звезда отстрани прелетя ниско над главите ни и се приземи - разказва затворникът.

"Пригожин влезе, облечен в палто с медали на Русия.

"Той каза, че лети [и]набира доброволци, [като ни каза, че] армията на Министерството на отбраната е напълно безполезна."

"Че те пият, вземат наркотици и не искат да се бият.

Други, които критикуват армията по този начин, в момента са в затвора за срок до 15 години - но Пригожин е приятел на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase