Снимка: БГНЕС

Кметът на чешката столица Прага, Зденек Хриб, е под денонощна охрана, тъй като "има опасност за живота му". Според няколко местни издания, поръчителят на убийството му е Русия, но Гржиб отказва да потвърди тази информация.

"За мен е много важно да стоя зад вижданията си, дори и това да означава да рискувам живота си. Полицията нареди да имам охрана, не мога да ви кажа какви са причините", каза Грижиб в интервю вчера, на което потвърди, че вече две седмици е охраняван. Той дори започна да ходи на работа с кола, вместо с градския транспорт, както преди.

Според чешкото издание "Респект", в Прага е пристигнал гражданин на Русия с дипломатически паспорт, за да отрови кмета на столицата с рицин. Това, което е разгневило Москва, е демонтирането на паметника на маршал Конев в Прага и преименуването на площада "Под кестените" пред руското посолство в чест на покойния руски опозиционер Борис Немцов.

В публикацията се твърди, че преди около 3 седмици на международното летище "Вацлав Хавел" е пристигнал "сътрудник на руските специални служби" с руски дипломатически паспорт.

Автомобил на посолството го е докарал в сградата на дипломатическото представителство в Прага. В багажа си мъжът може да е донесъл рицин, който е силно отровен. След пристигането му, кметът Зденек Хриб и ръководителят на VI район Ондржей Коларж са поставени под 24-часова охрана от страна на чешките специални служби.

Но пред The Guardain говорителят на Владимир Путин, Димитрий Песков, нарича статията "пълен фалшификат" и бе категоричен, че Русия не знае нищо за подобно разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase