Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16 и 17 май, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на Кремъл. Това ще бъде първото му задгранично пътуване след встъпването му в длъжност за нов шестгодишен президентски мандат.

"По покана на китайския президент Си Цзинпин Владимир Путин ще направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май като първо чуждестранно пътуване след встъпването си в длъжност", съобщи Кремъл.

Путин и Си "ще обсъдят подробно целия спектър от въпроси на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество, ще определят ключовите области за по-нататъшно развитие на руско-китайското практическо сътрудничество и ще обменят подробно мнения по най-неотложните международни и регионални въпроси".

Очаква се руският президент да се срещне и с китайския министър-председател Ли Цян, с когото ще обсъдят сътрудничеството в икономическата и хуманитарната област, отбелязва руската новинарска агенция РИА Новости.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането на Путин през март подчертава тесните връзки между двете ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ДПА.

За последен път Путин посети Китай преди шест месеца - през октомври 2023 г.

Китай оказва политическа подкрепа на Русия в конфликта в Украйна и продължава да изнася техника и друга продукция, за които се смята, че подпомага руските военни усилия, без да извършва оръжейни доставки за Москва, отбелязва АП.

Китай представлява и основен експортен пазар за руските енергийни доставки, които съставляват голям дял от приходите на Кремъл. Китайското министерство на външните работи заяви, че Си ще обсъди с Путин "сътрудничеството в различни области на двустранните отношения ..., както и международни и регионални въпроси от общ интерес".

Китай се опитва да представи себе си като неутрална страна в конфликта с Киев, но в противовес на Запада декларира отношения без граници с Русия. Двете страни проведоха и редица съвместни военни учения, а Пекин продължава да се противопоставя на икономическите санкции срещу Русия, наложени в отговор на продължаващата вече повече от две години военна кампания срещу Украйна.

Двете авторитарни държави започват все по-често да влизат в спорове с  демократичните страни и със страните членки на НАТО на фона на стремежа си да спечелят по голямо влияние в Африка, Близкия изток и Южна Америка, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase