Стотици зърнопроизводители с техниката си излязоха на протест в страната.

Основното им искане е финансирането в земеделския сектор в Бюджет 2012 да не бъде орязано с 230 млн. лв. от договорените 570 млн. лв. във финансовата рамка, която браншът подписа с правителството през септември.

В писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, неправителствените организации от сектор „Земеделие” изразяват своето разочарование от липсата на диалог с правителството и парламента.

Близо 100 селскостопански машини тръгнаха от Хасково към ГКПП "Капитан Андреево". На границата с Турция е планирано да се струпат около 500 селскостопански машини и 1000 зърнопроизводители.

Колона от земеделска техника от Елховско, дълга около 4 км, се отправи към бившата летищна писта до село Тенево.

Зърнопроизводители от Пловдивска област пък се събраха край село Труд. С трактори те блокираха за кратко Карловско шосе. Протестиращите издигнаха  плакати: "Дянков излъга, а премиерът???" и "Стига лъжи".

Фермери от Търговищко се събраха на протест на главния път София-Варна. Повече от 45 селскостопански машини се струпаха и потеглиха на шествие, но до блокиране на движението не се стигна.

Добруджанските зърнопроизводители също излязоха на протест. Земеделска техника е разположена в три точки в района – Околовръстния път на Добрич, изхода за Генерал Тошево и край село Кардам – пътната отсечка за границата с Република Румъния и на пътя Балчик-Каварна. Към момента има около 300 земеделски машини в трите пункта.

200 зърнопроизводители с над 100 трактора от Бургаско протестираха и край Карнобат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase