Владеенето на български език се въвежда като задължително условие за лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на основание български произход. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за българското гражданство, внесени от правителството.

Причината е, че липсата на познание на езика от страна на лицата, придобили българско гражданство по натурализация, би създало сериозни и трудно преодолими пречки за тяхното интегриране в българското общество.

Предвидено е това изискване да не се прилага спрямо лицата, които придобиват българско гражданство на основание осиновяване от страна на български гражданин.

Промените в закона предвиждат и възможност за отмяна на натурализацията в случаите, когато лицето системно и умишлено чрез слово, печат и други средства публично проповядва или подбужда към насилие или омраза, или е извършило акт на насилие от омраза, насочен срещу Република България, българския народ или символите на българската държавност.

Придобиването на гражданство по натурализация изисква и задължения за спазване на българските закони, уважение към България и националните й символи и институции.

Предлага се също така Съветът по гражданството да изслушва лицето, за което е направено предложение за отмяна на натурализацията, като при обективна невъзможност да присъства на заседанието лицето може да представи писмено становище по направеното предложение. Целта на предлаганата промяна е гаранция, че решението за лишаване от гражданство не е било произволно, както и че новосъздадената разпоредба не създава нормативни предпоставки за противоречие с разпоредбите на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа и с практиката на Европейския съд по правата на човека.

С промените се закрива Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Той бе създаден с изменения на Закона за българското гражданство през 2021 г. като помощен орган при Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Дейностите, които му бяха вменени, до момента се осъществяваха и продължават да се осъществяват от Министерството на правосъдието, без това да оказва влияние върху ефективното провеждане на цялостната процедура по придобиване на българско гражданство на основание български произход.

Промените предвиждат още връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва в рамките на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase