Снимка: БГНЕС

Липсва баланс на интересите на топлофикациите и абонатите. Това каза омбудсманът на България Диана Ковачева по време на онлайн откритото обществено обсъждане на доклада на КЕВР за цените на топлинната енергия за периода 1 юли 2020 – 30 юни 2021 г.

Още по темата

Според нея няма категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ за тази година е отразено напълно в намаляването на цените на топлинната енергия на дружествата.

"Цената е на природния газ вече е с 52% по-ниска, отколкото на 31 март 2020 г. В същото време средното намаление на цената на топлинната енергия е между 9 и 15%, спрямо предишния регулаторен период", каза тя, цитирана от "Монитор". Според нея липсват аргументи за увеличаване спрямо сега на цената от 1 юли с 22%.

Тя попита, ако цената на газа в следващия регулаторен период се промени, как това ще се отрази на цената топлинната енергия за потребителите или на топлофикациите.

"Сега на гражданите ще се налага да плащат топлинна енергия, произведена по прогнозна, а не по действителна цена на природния газ", смята тя.

Диана Ковачева попита още защо са увеличени одобрените разходите със 7% за технологичните загуби. С толкова е по-малко и прогнозната консумация за следващия регулаторен период. По този начин това се отразява на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase