Снимка: БГНЕС

Роберт Фицо е един от най-противоречивите политици в обединена Европа, след премиера Орбан на Унгария. Той дойде на власт със слоган "Нито един патрон повече за Украйна", но имаше и яростна антимигрантска реторика. Направи коалиция с най-крайно десните националисти в Словакия. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR" по повод атентата на словашкия премиер.

Според него има натрупване на негови крайни решения, които предизвикват нагнетяване на напрежението в Словакия.

"Странен е пропускът, който са имали службите, които охраняват министър-председателя. При положение, че нападателят е изявен, службите да не могат да го идентифицират като потенциална заплаха в момента, в който го видят като лице, за мен е странно поведение. Явно е отишъл с явната цел да убие премиера. Това е целенасочено поведение за убийство", категоричен е Керемедчиев.

Европейските избори ще бъдат голям катализатор, смята бившият зам.-министър на външните.

"Това напрежение се поражда не само в Словакия. Антимигрантската реторика, войната в Украйна, силно нагнетяват напрежението в почти всяка страна членка на ЕС. Антагонизмът и противоречието в обществото не само в Словакия и останалите страни членки на ЕС, но и в България, е много силно и ще избие през изборите", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Разделението в обществото е огромно и то тръгна от САЩ, изтъкна гостът.

"Напрежението се предава и в Европа. Вкарвайки Европа все по-навътре в своята помощ за Украйна, нарастват действията в обратната посока", анализира Керемедчиев.

По думите му нападателят на словашкия премиер е обмислил действията си и е готов за последствията.

"Според мен става въпрос за инцидентен случай, за човек, който е видимо против политиката на това правителство. Голям пропуск на службите. Такъв инцидент трудно може да бъде предвиден", уточни той.

Макрон умело използва думите на дипломацията - от една страна да стресне европейците, от друга - твърд изказ към Русия, заяви още Керемедчиев. Той прогнозира реформа в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase