Архив: Булфото

Няма нужда да се прави актуализация на бюджета на НЗОК при положение, че имаме 407 млн. повече. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

"Просто Надзорът да седне и да види на кого какво дължи и какво да разплаща с този ресурс. Защо да правим актуализация на бюджет, приет преди 2 месеца?", запита риторично той.

Още по темата

По повод обвиненията, че шефът на Касата Камен Плочев е бил заплашван, финансовият министър призова: "Да излязат и да кажат кой ги е плашил и с какво".

"В противен случай става малко битова интрига, в която аз не мисля да влизам. Не е това начинът да се координира работата на здравната система с писма до парламентарните групи", отсече Горанов.

Финансовият министър коментира и разминаването в цифрите за задълженията към европейски здравни фондове. Камен Плочев твърди, че те са 130 млн., а в официалните отчети са едва 7 млн.

"Разликата в сметките трябва да бъде обяснена. Официалната статистика показва други числа, което е притеснително - поставя се под съмнение системата за отчетност и контрол в НЗОК", каза той.

Горанов каза и че заради това е препоръчал да не се бърза с подписването на Националния рамков договор, докато не се знае каква е основата.

"Защото ако Надзорният съвет са смятали да разпределят 400 млн. при дълг 7 млн. към чужди осигурителни каси, а тези милиони се окажат много повече, то тогава те са били в заблуждение какъв ресурс следва да разпределят в новия рамков договор", каза финансовият министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase