Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес следобеда Народното събрание се събира за извънредно заседание. В дневния ред на второ четене ще бъдат обсъдени промените в Закона за хазарта.
 
"Ще запомним това Народно събрание с това, че бяхме в перманентна предизборна кампания. Тя не започва сега, не започва и с разглобяването на сглобката. Тя е текла през цялото време, явно всяка една от силите с идеята да излезе с по-добра позиция", каза PR експертът доц. Александър Христов.

Психологът Пламен Димитров добави, че за последните 20 години в Европа доверието в публичните институции е рекордно ниско. "Да, нямаше масивни протести по време на това Народно събрание, но продължава формата на отчуждение и оттегляне, която ни преследва. Това беше събранието, което най-малко се вслушваше в нямото мнозинство на България, което е огромно. Политическите играчи не осъзнават как го правят, но го правят изключително успешно", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Христов има надприказване между политици. “Оттам се пораждат и тези метафори, като тази за пуделите и т.н. Това няма спиране, докато не излезе някой и не каже: "Стига, започваме истинските дебати". Към този момент такъв човек няма, може би няма и изгода да се появи. Няма идеи, които да издържат дългосрочно на времето и благодарение на истински политики да бъдат наложени в обществото. Имаме чувството, че това са като деца на пясъчник - единият е приятел с другия за 15 минути, а след това той се скарва и вече е приятел с другия", коментира още PR експертът.

Пламен Димитров посочи, че има хора, които хронично не гласуват. Пред телевизията той допълни, че тези, които системно не гласуват са хора с успешни бизнеси. “Това са 25% от тези 2/3 негласуващи. Имат идеи, имат организираност, но знаят, че мръсната вода не е изтекла и не е дошло времето ѝ. Това как гласуват хората не е просто плод на това, което се вижда на повърхността", подчерта психологът.

Доц. Александър Христов е на мнение, че трябва мобилизация на тези, които все още се колебаят да гласуват. "Тези, които са дългосрочно негласуващи, са загубени и с тях трябва много продължителна работа. Не смятам, че е нещо лошо да има процент хора, който не е толкова голям, който не гласува. Когато говорим за избирателна активност, за насърчаване на избиратели - винаги говорим на макрониво колко е хубаво избирателната активност да бъде висока, но когато слезем до всеки един от тези, който не гласува - изведнъж се сблъскваме с конкретни причини. Аз имам огромен проблем с новите лица, които навлизат в политиката", призна той.

Проф. Христов смята, че новите лица са изключително опасни. "Имахме рекорден брой "Не подкрепям никого" - 100 000, може би ще дойдат още на предстоящите избори. Но ние знаем с много ясни данни какъв е профилът на гласуващите. Той не е многолитен, има най-малко 12 линии. Важни са тези процеси, върху които има рефлексия в политическите играчи, такава в момента не се наблюдава", категоричен е Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase