Снимка: Булфото, архив

БСП използва оставката на здравния министър Николай Петров, за да атакува властта за пореден път.

"Ако е вярно, че проф. Николай Петров е жертва на лобита в здравеопазването, Бойко Борисов заема ли страната им, приемайки оставката му", скочи зам. -шефът на левицата Деница Златева.

Още по темата

Здравният министър хвърли оставка в понеделник след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА.

Сключените договори са за близо 1,2 млн. лв. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Професорът твърди, че законът при провеждането им е спазен. В репортажа е отразено и мнение на премиера Бойко Борисов, изпратено писмено след запитване на bTV дали е запознат с одита.

"Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си, именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора", гласи отговорът на Борисов.

Златева обаче пита премиера, ако е знаел тези факти, които бяха изнесени в репортажа защо не е реагирал своевременно и защо проф. Николай Петров е бил назначен за министър.

Според нея в крайна сметка за пореден път остана без министър.

"Сектор, в който имаме недофинансиране на дейности. Има отменена реформа. Имаме болници, областни и общински, които са изправени пред фалит", коментира Златева.

Тя попита дали тази поредна оставка е израз на управленската немощ на ГЕРБ в сектор "Здравеопазване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase