Снимка: архив Булфото

Лидерката на БСП Корнелия Нинова влиза в още една битка, освен тази за парламент у нас. Тя е номинирана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал и е приела да участва в състезанието.

Новината потвърди самата Нинова на пресконференция в партийната централа.

"Бях поканена лично от генералния секретар на международната организация Луис Аяла. Приемам това като признание за България", каза тя.

Още по темата

Нинова не е единствената номинация.

"За този пост има номинирани 31 кандидати от всички континенти", съобщи лидерът на БСП.

Изборът ще бъде на конгреса на Социнтерна в Колумбия между 2 и 4 април. На форума ще участват представители на 153 политически партии.

"Ако бъда избрана, ще отстоявам интересите на България в тази международна организация", каза Нинова, цитирана от БТА.

Ако бъде избрана Нинова ще е вторият българин на толкова висока позиция в международните организации на социалистите. Един от предшествениците й като лидер на БСП Сергей Станишев сега е председател на Партията на Европейските социалисти. ПЕС е асоциирана формация към социнтерна и според някои твърдения двете формации са в конкурентни отношения.

Днес Нинова коментира, че колкото повече българи има на високи международни постове и в световни организации, това е шанс мнението на България по важни теми да бъде чуто и отчетено и на най-високо равнище.

"Никога българин не е заемал толкова висок пост в Социалистическия интернационал", коментира номинацията на лидера си Крум Зарков от Изпълнителното бюро на БСП.

Нинова коментира освобождаването на главниясекретар на МВР Георги Костов. Тя обясни, че социалистите нямат отношение към това, което се случва в момента във вътрешното министерство.

"Бихме искали служебният кабинет да гарантира абсолютно честни и прозрачни избори, с кои кадри ще го направи е негово решение", каза тя.

Нинова съобщи, че днес е подписано двустранно споразумение за подкрепа за предстоящите избори между коалиция "БСП за България" и Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, която включва 13 неправителствени сдружения с около 15 хиляди членове в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase