Снимка: БГНЕС

"Изчервявам се по няколко пъти на ден - колкото пъти гледам новини. Всички се изчервяваме всекидневно заради срама на тези хора, които не би трябвало да ни управляват. Заради страстното желание за власт, заради нагона за власт, покрай което е нагонът за печалба на гърба на всички ни, ние сме безпомощни и не можем да направим нищо. Много добре умеят да го правят - прилагат правилото разделяй и владей", заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

По думите му в България има нещо странно, което защитава стремежа на българите да се появи на избори. Проф. Танев смята, че при други географски пространства и културни традиции населението би се отдръпнала много повече, отколкото това в България.

"Повече отиваме да гласуваме "против". Доверието в политиката, институциите и демокрацията е това, което върви по вертикала надолу като падащ асансьор. Един път загубено доверие, ако се върне изобщо, се връща малка част от него при следващото поколение", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него всички министерства се занимават с разпределение на пари от бюджета, а много често тези пари отиват незнайно къде.

"Не се занимават с проблемите на съответния ресор. Цялата държавна система е за разпределение на пари. Министър-председателят винаги има при себе си партия. Партията и обръчите, това е основно. От 1990 г. разпределението на пари се превърна в нещо изключително важно", подчерта проф. Танев.

"Шест милиона ли останахме - от тях мислят трезво 3-4 млн. и всички знаем кои са. Аз самият се чудя дали да гласувам. Демокрацията не е лоша, тя работи в Скандинавските страни. Това, което ние имаме, не е точно демокрация. Корупцията навсякъде съществува. Проблемът е, че между 0 и 100, ние сме по-близо до 100", каза още гостът.

Бившият министър на образованието алармира, че се говори с махленски език в Народното събрание, което, по думите му, не е неговото Народно събрание и това на неговите студенти.

"Българският лев, който е доста стабилен от 1997 г., за да е стабилен, в БНБ има неприкосновен валутен резерв от 20 млрд. евро. Влезем ли в Еврозоната, тези 20 млрд. отиват в устата на вълка. Защо никога не споменават какво ще стане с валутния резерв българският лев да е стабилен? Много е вероятно част от това да отиде в Европейската централна банка", завърши проф. Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase