Снимка: БТА

Ген. Румен Радев не е кандидат, наложен нито отвън, нито отвътре, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по bTV

Още по темата

Според нея има нещо сбъркано в системата, след като се смята за нормално кандидатът за държавен глава да е предложен отвън или от някакво икономическо лоби.

"Радев е наша кандидатура, това е промяната в България. Казваме "Край" на това политическо мислене – че някой отвън може да ни диктува, че някой отвътре може да ни дърпа конците”, заяви Нинова.

Тя посочи, че избирането на новия български президент е едновременно победа за него, за БСП, но и загуба за ГЕРБ. Лидерът на социалистите увери, че няма никакви договорки между партията и управляващите от ГЕРБ по каквито и да е въпроси.

Нинова бе категорична, че БСП няма никаква уговорка и с ДПС. "Да видим фактите – извън БСП, най-много гласове Радев получава от ГЕРБ, след това – ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, Веселин Марешки – т.е. хора от най-различни политически партии и с различни убеждения", отбеляза Нинова.

На въпрос дали Радев ще бъде санкциониран по някакъв начин, ако политиката му се различава от тази на партията, тя отговори, че генералът ще се води само от националния интерес, а той няма как да е различен от политиката на БСП.

Помолена да коментира резултата от референдума, лидерът на БСП обясни, че дори предложенията да бъдат приети следващата седмица, те няма как да влязат в сила за предсрочните избори, защото налагат промяна на няколко закона, а това отнема време, вероятно около година.

На въпрос с кой ще се коалира БСП след изборите, лидерът на левицата отговори: "Сега не говорим за коалиции. Искаме спокойствие и сигурност в страната, конституционен ред, преминаване през всички процедури и парламентарни избори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase