Снимка: БТА

Бюджетът за следващата година, подготвен от правителството на ГЕРБ, се оказа доста сложна тема за разговор за останалите партии в парламента от очакваното.

Соцлидерката Корнелия Нинова покани на среща днес партийните лидери, за да обсъдят какво да правят с макрорамката при създалата се ситуация и хвърлената оставка от премиера Бойко Борисов, но се оказа, че времето не стигна и утре продължават със разговорите.

Самата Нинова отказа да коментира каквито и да било резултати от срещите с АБВ, БДЦ – НС и ДПС, защото не би било коректно спрямо тях, нито пък спрямо РБ, с чийто представители ще се срещне утре. Засега е ясно само, че ГЕРБ няма да участва в разговор с БСП, защото Нинова не ги е поканила.

Самата соцлидерка пък обяви, че иска да се намери отговорен и държавнически подход с останалите политически сили в парламента, така че държавата да не остане без бюджет.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, който пръв отиде на среща с Нинова, отказа да влиза в подробности, като лаконично отсече, че патриотите си държат на предложението минималната пенсия следващата година да е 300 лева. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше още по-неотзивчив и просто обяви: "Това е първа среща, предстоят още, няма да правим изявление".

БДЦ-НС пък са посъветвали БСП да подкрепят бюджета, защото иначе хората ще почувстват още по- голяма нестабилност в държавата, което носи и риск от протести. Според депутата Росен Петров бюджетът не е на ГЕРБ, а на държавата и хората няма да приемат Народното събрание да остави страната без макрорамка за следващата година.

"Ако мислим поне малко за държавата, не трябва да се държим като в телевизионно шоу, а някои политически сили започват да се държат точно по този начин", коментира той.

Георги Ковачев, също от БДЦ, обяви, че бюджетът ще претърпи сериозни промени между първо и второ четене в парламента. Според него са нужни доста фундаментални промени най-вече в данъчните закони, както и да се предвиди доста по-социална политика.

От АБВ пък са против предложението на ГЕРБ за разпределението на публичните финанси през 2017 г. "Ние сме опозиция, което означава, че ще гласуваме против бюджета, основен критерий за всяка опозиция е отношението към бюджета“, отсече лидерът на партията Георги Първанов.

Той обаче предупреди, че има доста предложения за различни харчове от парламентарните групи и ако повече оттях бюдат приети ще се стигне до актуализация на бюджета, а може би дори до неговото компрометиране.
Според Първанов най-честното е да се работи до новия парламент без бюджет като се ползва 1/12 от този на 2016 г., както е по закон.

Ако обаче все пак бъде приет на първо четене, депутатите от АБВ ще настояват за сериозни промени на второ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase