Снимка: Bulgaria ON AIR

"Президентът не се предполага да е началник-щаб или на механично ниво да командва някакъв род въоръжени сили. Президентът трябва да е политик. Кройката на правомощията на президентската институция предполага президентът да е политик, който би следвало да играе активно на международната сцена, където картината е много по-сложна, откогато и да било".

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът Томислав Дончев за предстоящите президентски избори и коментираните до този момент кандидати за поста.

"Този нов отечествен фронт, където са събрани различни леви сили, дори не намериха в банката някой изявен партиен кандидат, а са по-скоро в позицията да подкрепят изцяло непартийна кандидатура, която доколото разбирам няма нищо общо с никоя от партиите", заяви Дончев.

Вицепремиерът обаче беше категоричен, че ситуацията около предполагаемите кандидати вляво не влияе на предизборната подготовка на ГЕРБ.

А що се отнася до проекта за АЕЦ "Белене" и възможните варианти за развитие, Дончев коментира: "Трябва да намерим най-адекватния изход на тази ситуация. Още преди края на август ще има нови срещи с ръководството на "Атомстройекспорт", поне такава покана сме отрпавили. Ние имаме един базисен сценарий заедно с възможните му алтернативи".

"Той (АЕЦ "Белене" - бел. ред.) след решението на арбтиража е подобрен като условия, доколкото тежките клаузи в първоначалния договор вече не присъстват, той е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase