Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, обвини военния министър Николай Ненчев, че говори непроверени неща и смята погрешно издръжката на наборната армия, която ще бъде върната, ако парламентът приеме законовите промени, внесени от ПФ.

Още по темата

Военният министър смята, че задължителната казарма ще излезе по-скъпо на държавата от професионалната армия в момента.

На твърдението на Ненчев, че жените и мъжете са с равни права и не могат да се ограничават правата на дамите, от ПФ отговорят, че в техните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили е предвидено доброволната служба за жените, с което се гарантира равенството на половете.

Според разчетите на министъра от един набор от около 60 хил. младежи и девойки, след медицинските прегледи годни за служба, оставали около 30-35 хил. младежи и девойки, а пък патриотите са изчислили, че става дума за 45 000 – 50 000 завършващи средно образование, което прави между 10 000 – 15 000 подлежащи на служба младежи годишно.

Авторите за законовите поправки не са съгласни и с думите на Ненчев, че ако се върне казармата, в армията трябва да бъдат приети и хората до определена възраст, които досега не са отслужили, които са 276 хил. мъже и жени до 35 години.

Числото е необосновано, защото се предвижда наборна военна служба само за мъже. За тези, които не са служили и са на възраст между 28 и 32, се предвижда възможност за доброволна служба за срок от 6 месеца, мотивират се от ПФ.

Освен това техните сметки за издръжката на наборната армия се разминат с тези на военния министър.

Според Ненчев наборният войник излиза по-скъпо на държавата, но патриотите твърдят, че това не е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase