Снимка: Bulgaria ON AIR

Патриотичният фронт (ПФ) внесе в парламента два законопроекта за връщането на казармата. Единият е за въоръжените сили, а другият за резерва.

"Ние сме категорично против връщане на казармата. Най-малкото средствата, които се цитират от вносителите - 400 лева на войник на месец - не са точни. Само храната е повече от това, което предлагат. Като включим една униформа, която е около 1000 лева, осигуровки, режийни като ток, вода, отопление през зимния сезон", коментира в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

Още по темата

"Първо трябва да си отговорим на въпроса необходимо ли ни е това и след това да отговаряме на въпроса как, кога и с колко пари да го направим", заяви в ефир доц. Милен Михов от ВМРО.

"Мисля, че има един негласен консенсус между специалисти, а и между политическите сили, че ние трябва да мислим сериозно за подобряване на отбранителните способности на страната, включително и чрез възстановяването на наборната военна служба".

"Ние сме част от един военнополитически съюз и ние не си гарантираме сами сигурността, а с още 27 страни членки. В 21 век подготовката за един качествен войник е много по-дългосрочна", посочи Гаджев.

Милен Михов пък подчерта, че България има изключително малка армия - към 1 март тя е 5100 души.

"Резервът ни, който трябва да е 3000, е окомплектован на 620 човека", заяви той. "Очевидно е, че този модел при сегашната ни ситуация не може да сработи във варианта, в който ние го проектираме", посочи Михов.

По думите му колективното ни членство в НАТО не ни отнема, а напротив - регионът ни диктува да развиваме способности, които да бъдат адекватни на ситуацията.

"Нашето предложение е свързано с две части - както възстановяването на наборната военна служба в рамките на 6 месеца като етап от обучението, така и за едно предказармено обучение, което да обхваща както учениците, така и младежите, които по една или друга причина отпадат от средното образование", поясни Милен Михов.

"Ние предлагаме да се въведе възможността на доброволен принцип военно обучение, специализирано, да придобиват и студентите във висшите училища като част от обучението на университетите, пожелали да правят това", допълни той.

По думите на Гаджев в предлагания закон има два много тежки дискриминационни момента - единият е на базата на пол и вторият - образователна дискриминация.

"Що се отнася до това дали жените трябва да служат в армията, в нашия законопроект го има, това е на доброволен принцип", подчерта Михов.

На въпрос необходимо ли е връщането на наборната военна служба, за да може всеки един пълнолетен мъж в България да мине обучение и дали не могат да се търсят други варианти, Христо Гаджев каза, че от военнотехнологична гледна точка е безсмислено.

"Ще отидат в казарма, но нищо няма да придобият като способности в отбранителното дело. Само ще им се загуби времето", коментира той.

По отношение на връщането на военното обучение в училище, Гаджев каза, че то и в момента съществува.

"В Закона за резерва има по 5 часа в 10 и 11 клас в часа на класния, което се води военно обучение", каза той.

"Според Конституцията лице под 18 години не може да борави с оръжие. Тоест няма как да има военно обичение с автомати в училище", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase