ВМРО поиска връщане на казармата. Снимка: Булфото

ВМРО иска да се върне задължителната казарма, която отиде в историята в началото на 2008 година.

Депутатите на Красимир Каракачанов вече са готови с поправките в Закона за отбраната и Закона за резерва на въоръжените сили и ще ги предложат за съгласуване на партньорите си от НФСБ, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. След това ще ги внесат за обсъждане в парламента.

В мотивите си воеводите посочват, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа на наборна военна служба към механизма на професионална служба е било прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военно стратегическа обстановка в Югоизточна Европа,смятат от ВМРО.

Така че със законови поправки сега те искат да се раздели военната служба на "наборна" като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и "професионална", изпълнявана на основата на договор.

Промените в законите предвиждат различни хипотези за изпълнение на задължителната военна служба, като базовата е за срок от 6 месеца за младежите, навършили 19 години и има варианти за алтернативна гражданска служба за период от една година.

Отделно воеводите искат началната военна подготовка да стане задължителна в средните училища, а тези които пропускат занятията там, да посещават специални курсове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase