Снимка: БТА

Държавният дълг в момента е по-нисък, отколкото беше при Орешарски. Това каза пред журналисти в Казанлък премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно становището на Пламен Орешарски, че България влиза в дългова криза.

Още по темата

"Да цитираме Орешарски или Гечев, които преди 96 г. фалират държавата, пенсиите станаха 3 долара на месец, да не си разваляме празника с тези лица. Когато лъжеш безобразно и манипулираш, не е хубаво", коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов поясни, че фискалният резерв е 11 млрд. и 500 млн. лв. По думите му тези средства стоят, за да гарантират финансовата ни система.

"Получих го на 3 млрд. и нещо. Аз не се връщам към това време, а те искат да се върнем и да си говорим пак. При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте", категоричен бе Борисов.

По отношение на предстоящия стрес тест на банките премиерът посочи, че се надява да го издържат месец август. "Подготвени сме да можем да преодолеем и такъв стрес", каза още той.

По време на откриването на новия Музей на розата в Казанлък премиерът заяви, че е видял интересен проект за реставрация на паметника на Бузлуджа. "Ще го разгледаме и ще се опитаме да спрем разрухата там", каза Борисов.

Той поясни, че е разговарял с архитект Дора Иванова, автор на проекта, която е заявила, че 2 млн. 500 хил. лв. са нужни само, за да бъде спряна разрухата и да бъде консервиран паметникът.

Във връзка с това, че Европа би дала пари, за да се превърне Бузлуджа в музей на тоталитарното изкуство, Борисов заяви, че е противник на това, да се отричат непрекъснато неща с квалификации, че те са тоталитарни.

"Готов съм да говорим и за този паметник на културата или символ и да дадем на архитектите и професорите да ни подготвят нещо, което да е добро за всички. Не искам да дразня никого. Това ще е добре за държавата и ще съм готов да го направя, без да слагам епитети преди това", заяви премиерът Борисов.

"Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там, и да не се приема, че правим нещо срещу някого", заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase