Снимка: архив Булфото

Избирателите на БСП залагат на Корнелия Нинова за лидер на столетницата. Най-много социалисти искат тя да застане начело на червената партия. Не малко бесепари предпочитат Михаил Миков да остане техен водач, а някои дори биха заложили на напусналия червените редици Георги Първанов.

Това показва експресен сондаж на "Галъп", посветен на процесите в БСП по избирането на лидер и издигането на кандидат за президент. Конгресът, на който столетницата ще реши кой да я управлява, ще се проведе в началото на май.

Социолозите обещават подобни прогнози и за процесите в ДСБ и ДПС.

Още по темата

Сондажът за БСП е правен между 19 и 21 март сред леви избиратели – такива, които са гласували за червената партия и такива, които биха гласували за нея на следващи избори.

Данните показват, че повечето социалисти нямат категорично виждане кой искат да е техният лидер. В открит въпрос кой е подходящ за председател на БСП половината от запитаните избиратели на партията не могат да отговорят.

Сред останалите отговори като фаворит се отличава депутатката Корнелия Нинова. Тя изпъква пред останалите с над 30% от гласовете. На втора позиция остава сегашният лидер Михаил Миков, макар и със значително по-малка подкрепа от по-малко от 10 на сто от участвалите в допитването. Трети, макар и с резултати почти сходни с тези на Миков, е депутатът Янаки Стоилов. Следват Георги Първанов, Сергей Станишев, Мая Манолова и Илияна Йотова.

От резултатите на сондажа става ясно, че левите избиратели предпочитат обща лява кандидатура за президент. 66 на сто от запитаните смятат, че БСП и АБВ трябва да имат единен претендент за поста, а 31% са на обратното мнение. 3 на сто нямат отговор за момента.

Избирателите на БСП са разколебани по въпроса дали партията се движи в правилната посока. Половината от тях смятат, че това е така. 41% са на мнение, че посоката е грешна, а 9 на сто нямат отговор.

В същото време мнозинството от електората на червената партия смята, че БСП би се справила по-добре с управлението от ГЕРБ. На това мнение са 58% от червените избиратели, 37% от тях обаче са на обратното мнение, а 5 на сто нямат отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase