Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование, че към днешна дата не се вижда очакваната от гражданите активност на политическите партии в кампанията за предстоящия национален референдум и апелира в оставащите дни до вота освен към местните избори, партиите да се отнесат отговорно и към референдума.

Още по темата
Според президента отсъствието на активност на партиите в кампанията за референдума донякъде е необяснимо.

Плевнелиев отбеляза, че има 25 политически партии, които са регистрирани като застъпници на референдума, има също немалък брой партии, които са регистрирани за референдума с позицията против, но нито една от тях не е активна.

Държавният глава обаче изрази увереност, че в оставащите броени дни до провеждането на референдума политическите партии така както се отнасят отговорно към местните избори, ще се активират и ще се отнесат отговорно и по темата с референдума.

"Българските граждани очакват това от своите политици, те искат техният глас да бъде чут, те искат да бъдат питани", каза Росен Плевнелиев, цитиран от БТА и допълни, че смисълът на референдума е именно в това - да бъде попитан народът и да се чуе той какво ще каже.

"Когато говорим за улици и за детски площадки, кажете две думи и за референдума,защото това ще помогне на гражданите. Виждаме, че гражданите очакват и искат да получат необходимата информация, за да направят своето обосновано и коректно решение”, каза той.

Росен Плевнелиев заяви, че не застъпва ничия позиция и страна като президент по темата, а апелира към активност.

"Нека в останалите дни политическите партии освен към местните избори да се отнесат отговорно и към референдума заради народа и заради очакването, че трябва да покажем и своята демократична култура, а демокрацията може да се развива тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не когато само представителната е налице, а пряката - липсва", каза Плевнелиев.

Той се оплака още, че парламентът отхвърли в допитването да бъдат включени и другите два въпроса, предложени от него – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

"Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега. Ако те бяха приели и трите въпроса купеният вот нямаше да бъде вече фактор”, коментира държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase