Графика: Алфа Рисърч

77,5 на сто от твърдо решилите да гласуват на референдума на 25 октомври ще гласуват "За" електронното гласуване. Това сочи изследване на Алфа Рисърч, възложено и финансирано от Института за развитие на публичната среда. Проучването е проведено между 1-5 октомври 2015 г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Още по темата

13 на сто от решилите да участват в националното допитване ще гласуват с "Не", а 9,5 на сто са попаднали в графата "без отговор".

Към момента на провеждане на проучването 49,3% заявяват, че ще гласуват на референдума. Този дял е изчислен на база реално живущите в страната българи, а не въз основа на твърде раздутите избирателни списъци, уточняват от "Алфа Рисърч". По закон референдумът е валиден, ако в него са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Печеливш е отговорът, получил повече от половината на участвалите в допитването.

Над една трета от избирателите не знаят за предстоящия референдум, става ясно от изследването на "Алфа Рисърч". В малките селища, сред хората с ниско образование и младежите от провинцията този дял нараства до над 50%. 74% от избирателите на ДПС също не са чували за него.

Мобилизацията сред потенциалните участници на референдума е обратно пропорционална на тези на местния вот – най-слабо мотивирани са възрастните, жителите на селата, ромите, а най-голяма е готовността за участие сред висшистите и средното поколение.

48 на сто от хората смятат, че основното достойнство на електронното дистанционно гласуване е по-голяма достъпност на гласуването, особено за българите  в чужбина и  хората с увреждания. 47 на сто пък са на мнение, че силата на е-вота е в намаляване силата на купения вот. 43% от българите са убедени, че партиите, които не купуват гласове искат електронно гласуване, срещу само 8%, които смятат, че печеливши ще бъдат онези политически сили, които купуват гласове. 

Настоящото изследване е проведено в периода 1-5 октомври 2015г. сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.Проучването е възложено и финансирано от Институт за развитие на публичната среда. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase