Снимка: БТА

В предишния мандат ми се случи най-тежката финансова и икономическа криза. Сега ни се случи едно от големите преселения на народите. Стотици хиляди хора - жени, мъже, деца, бягат от ятаган. Това заяви министър-председателят на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на официалното представяне на кандидатите за кметове на партията в "Арена Армеец".

Още по темата
“Стотици хиляди българи също са бягали. На никой не му е приятно да му се развали комфортът, но нас са ни приемали тогава. Виждате реакцията срещу тези хора. Една по една цивилизованите държави смениха политиката и отношението си", посочи Борисов, цитиран от “Фокус”.

По думите му българите сме доказали своята толерантност, като посочи за пример спасяването на българските евреи. “Нека не се поддаваме на национализма и патриотизма, и то криво разбран, нека бъдем по-хуманни. Няколко поколения сирийци, иракчани, кюрди, турци живеят в България”, призова премиерът.

Той бе категоричен, че България се справя добре в сложната ситуация и пази добре границата си от трафиканти и нелегални емигранти. “Имаме пунктове, където те могат да минат, да се регистрират и съответно да си пазим националната сигурност. Нека позицията на ГЕРБ бъде позиция на толерантност, на помощ и в следващите десетилетия това ще ни се върне и то с благодарност”, подчерта той.

Премиерът посочи в своето слово пред кандидатите на ГЕРБ, че на България й трябват кадърни, честни и дейни кметове. “Там, където има по-кадърен кандидат за кмет от ГЕРБ, му пожелавам успех”, посочи Борисов. Според него единственият сериозен опонент за неговата партия в тези избори ще бъде ДПС.

“В тях етническият модел съществува. Те бягат от него, не го показват, но винаги може и с външна подкрепа този модел да се задейства”, заяви Борисов и допълни: „Ние, като отговорна партия, винаги ще имаме едно на ум етническата толерантност и докъде може да се стигне!”

Министър-председателят посочи, че в ГЕРБ са готови да отидат на избори във всеки един момент, "но няма да съм аз човекът, който ще ги предизвика".

"Моля да водите толерантна кампания, да не се нападате, а повече показвайте идеите си. Оттук насетне предстои приемане на бюджет - между двата избора. Доста реформи, които трябва да завърша. Всички, които водим тази битка, трябва да знаем, че парламентът в София трябва да успее да си приеме законите, бюджета и да продължи напред", заяви Борисов, който пожела успех и на РБ.

"Няма как да не се похваля и с това, което направихме в сферата с борбата с корупцията и контрабандата. На сайта на МФ се вижда колко пара е отивала в предишната година в различни места от бюджета. Благодарение на МВР, ДАНС, прокурорите сме събрали с над 2 млрд. лева повече пари. Това ни даде възможност стотици милиони да кофинансираме в европейски проекти”, обяви премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase