Снимка: архив Булфото

Блогърът Асен Генов, един от видните протестъри, призова лидерът на БСП Михаил Миков да се засрами от комунистическата история, вместо да заема героично-романтични пози. Генов прати право на отговор до Dnes.bg, за да отговори на соцлидера.

В свой пост във Facebook вчера Миков нападна Генов заради осмиването на паметника на Бузлуджа, показан от блогъра като тоалетна чиния. В позицията си лидерът на БСП обяви и че Столетницата се гордее с миналото и историята си.

Днес Асен Генов го обвини във фалшификация на историята и го посъветва да се срамува от нея.

Още по темата

"От комунистическата история, другарю Миков, трябва да се срамувате, вместо да заемате, Вие и партията Ви, героично-романтични пози", написа протестърът. Той обвини БСП в лъжи и нахалство.

Основната била подмяната на името на заветния връх, на който столетницата събира почитателите си. Генов обяснява, че той се казва Хаджи Димитър. "Бузлуджа е бил до 1942. На пръв поглед дребен, но не маловажен детайл, пропуснат от БСП. Не е изненадващо, защото историята и фактите след 1944 са фалшифицирани от комунистическия режим", пише той.

Блогърът оспорва и твърденията на социалистите за антифашистките борби у нас, изтъквайки факта, че у нас не може да се говори за фашизъми, а по-скоро за националсоциализъм. Генов говори за "червен терор" и за "унищожаване на елита на нацията". Той обвинява комунизма и в пренаписване на историята чрез "бетонните пропагандни тотеми", наречени паметници.

"Историческите фалшификации са нужни на БКП (по-късно БСП) като "слънцето и въздуха за всяко живо същество", защото социалдемократическата история служи за морално алиби и обществена легитимация на днешните социалисти, които са просто наследници на терористичната организация на българските комунисти", пише още блогърът.

Той допълва и че Михаил Миков е прав, че българската история е славна и достойна за гордост. "Но тази история, която не е подменена и фалшифицирана от комунистите, в усилията им да легитимират престъпното си управление", пише той.

Генов споделя, че идеята да се пресъздаде паметникът на Бузлуджа като тоалетна чиния е негов, а изпълнението на Иван Червенков. С колажа той искал да изобличи лъжата на червеното ръководство за броя на хората, качили се на върха.

Блогърът прави сметка колко течности биха отделили 50 000 души и допълва, че тоалетните на поляната едва ли биха стигнали за тях. Това според него означавало, че или феновете на столетницата имат проблеми с бъбреците, или червените шефове лъжат за бройката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase