Преговорите РБ - ГЕРБ завършиха без резултат. Снимка: БТА

Управление не може да се състави без Реформаторския блок, смята Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Според социолога, ако се гледат програмите, пречка за договорка между РБ и ГЕРБ няма, но от Блока трябва да престанат да поставят цял куп условия.

Още по темата
Поставянето на толкова много условия от партньор, който е четири пъти по-малък, също поставя определени пречки, коментира той.

Павлов заяви, че има резерви по отношение на бъдещ съюз между ГЕРБ и Патриотичния фронт, след като вчера стана ясно, че двете формации са постигнали съгласие за подписване на общо споразумение.

В програмата на Патриотичния фронт има доста смущаващи моменти, като премахването на ромските гета. Не е ясно как Европа ще погледне на една определено националистическа формация в управлението, смята Павлов.

Той изтъкна, че отношението на Брюксел е било доста негативно към предишния кабинет заради парламентарната подкрепа на „Атака“, а какво остава за директно участие на националисти в правителство.

Павлов заяви още, че не знае защо АБВ са изключени от партиите, подкрепящи предишното управление. През цялата минала година те бяха част от БСП и подкрепяха това управление. Чисто аритметически, ако не е РБ, а друга политическа сила, нито една от по-малките сама не стига, трябват две от тях. Така че най-естествено остава Реформаторският блок, но там също има доста проблеми в отношенията с Патриотичния фронт, допълни той.

По думите му представителите на ДСБ се държат по доста арогантен начин, като се има предвид колко депутати имат.

Реформаторският блок представлява проблем и заради това, че партиите, които са в него, нямат виждания като един политически субект. В Патриотичния фронт това го има и затова преговорите стартираха по-лесно, но са далеч от финализиране. А с Реформаторския блок на практика ще трябва да започнат отново, подчерта той.

Юлий Павлов изключи възможността да се стигне до споразумение с "България без цензура".

Макар да остава евродепутат, Николай Бареков все пак е лидер на коалицията. Такова съгласие е по-неестествено, отколкото между ГЕРБ и БСП например, смята анализаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase