Снимка БГНЕС, архив

Как се калкулират цените на безплатните учебници? И защо са безплатни само донякъде. Диекторът на 119-то СУ и шеф на най-голямата училищна организация Диян Стаматов пусна пост в социалните мрежи защо родителите не трябва да са с твърде големи очаквания за безплатни помагала по езици и практика.

Ето какво гласи той:

Безплатни ли са безплатните учебници в гимназията?

Краткият отговор е … донякъде!

Всички ученици от 8-и до 12-и клас ще получат наесен комплект безплатни учебници.
Държавата плаща единен стандарт за комплекта (по 300 лева за 8.,9. и 10. клас и по 120 лв. за 11. и 12. клас).
Но! Загадката е винаги в детайла -)

Учебниците се избират от учителя по предмет.  В 9 и 10 клас има по 10-12 предмета. Ако всеки учител реши да избере онова което най-много харесва, а издателствата са различни, това значително ще превиши определената стойност.
Най-простичко, ака бъдат избрани всички учебници за един клас от едно издателство - парите стигат. Ако бъдат избрани учебници от различни издателства, тогава средствата са малко.

Или изборът на много желан учебник ще доведе до покриване на разликата от бюджета на училището.
А, ако избраните учебници са от 3 или повече издателства, то този лукс ще коства още средства от училищното портмоне.

Трудно е да се каже с колко би било по-скъпо удоволствието всеки учител/ученик да има учебник от най-харесваното издание. Но едно е ясно, при пълна свобода на избора, това би довело до стабилен финансов разход за сметка на училището.

Това е така поради различната цена за един учебник във всяко издателство. При свободното комбиниране - цената скача.

Иначе и родители, и ученици ще очакват своя безплатен учебник.

Родителите не трябва да бъдат изненадани от решението на държавата, че за учениците от 11 и 12 клас безплатни ще са само учебниците по обща подготовка. По профилираната или професионална подготовка не са предвидени пари за учебници. Те се закупуват от учениците.

Луксът с учебник по чужд език, ще доведе до “поглъщане” на различно голям финансов ресурс. Английският ще се окаже най-евтин заради големия си тираж, а всички други учебници по чужди езици ще са по-скъпи, естествено за сметка на другата част от комплекта учебници.

Накрая има опасност “безплатните” учебници да се окажат частично безплатни, за което сметката ще плати всяко училище, позволило си волността да прави свободен избор.

Успоредно с това ще върви и другото административно безумие - всяко училище над лимита по ЗОП ще прави и пълната процедура по ЗОП. Нищо, че цените са ясно регламентирани. Нищо, че учебниците са точно избрани както с издателство, така и с автори. Реално няма нищо ЗОП-ско тук, но така е определил  законодателят и всички дружно ще правим ЗОП. Някои училища дори и по 2-3 пъти, за всеки един от образователните етапи.

А то, всичко не само е изключително ясно, но и няма да доведе до никаква промяна в поръчката, нито в цената.
Има и още един интересен разход. Всяко училище ще трябва да си създаде голям склад за съхранение на голямата база от учебници. Преди години имаше такива складове. После се превърнаха в различни кабинети. Сега е редно да бъдат възстановени. Със средства от бюджетите.

Кипи един безсмислен труд. На количество безумие го докарваме…

Иначе едно решение на предишния парламент ще бъде факт през септември. Всеки пораснал ученик ще подреди на семейното си шкафче безплатни учебници за лична употреба.

Килограм - два хартия със знания. В едно дигитална време.

Държавата си изпълни задачата.

На ход са училищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase