Радан Кънев. Снимка: БТА

Единственият коалиционен партньор в момента, който поне частично отговаря на очакванията за дясно реформаторско правителство, е ГЕРБ, смята председателят на ДСБ Радан Кънев, въпреки че в началото на месеца обвини, че заради контакти на част от ръководствата на партии от Обединението с ГЕРБ се получава, че лидерството на блока се осъществява от Бойко Борисов.

Още по темата
"За добро или за лошо това показва волята на българските избиратели. Зад ГЕРБ стоят много десни избиратели, много хора с възгледи, които са същите като нашите, при всичките ни често "драматични различия" с ръководството на тази партия и с това, което показа при управлението си, уточни Кънев в Шумен, цитиран от БТА

Коментирайки предстоящите парламентарни избори, той посочи, че "БСП е партия от миналото, тя върви надолу и ще продължава да върви надолу".

За ДПС Кънев каза, че е известна волята на огромна част от българските граждани - партията да бъде извадена "реално" от управлението.

По думите му "конкуренцията в България" е в дясното политическо пространство.

"Конкуренцията е между старото - в лицето на ГЕРБ, което сме видели при управлението на политическата сила, която ни обещава още от същото". От другата страна, стои много смела, амбициозна, нова реформаторска програма за дясно управление, много различно от това, което сме видели през последните години, каза още Кънев.

Той припомни, че програмата на Реформаторския блок предвижда правосъдна реформа, прекратяване на партийната намеса при назначенията в администрацията, подробна програма за електронно управление и за провеждането на обществени поръчки, бързо присъединяване към всички европейски институции, на които България до момента не е член и др.

Кънев определи като "ключова точка" в програмата на Реформаторския блок провеждането на операция "Чисти ръце" - проверка на всички скандални назначения в администрацията; цялостна проверка на кредитните досиета на Корпоративна търговска банка; отстраняване на всички, свързани с тайните служби на комунистическия режим и хората с установени зависимости и конфликт на интереси, работещи в изпълнителната власт.

По думите му за постигането на тези цели БСП и ДПС трябва да са далеч от властта, като не се допуска национал-популистки формации да влияят на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase