Премиерът Георги Близнашки и МВР шефът Йордан Бакалов. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки призова МВР да се концентрира върху пресичането на търговията с гласове на изборите освен върху охраната на вота.

"Наш дълг и отговорност е да покажем нетърпимост към тези явления“, подчерта премиерът.

Още по темата
Според него за целта е необходима превантивна работа, а гражданите да бъдат насърчени да съдействат на правоохранителните органи за предотвратяване на този тип престъпления, тъй като те са посегателство върху политическите им права.

Близнашки присъства на национално съвещание на ръководството на МВР, посветено на организацията и поддържането на реда при произвеждането на изборите.

„Изправени сме пред сложни задачи, основната от които е нормалното произвеждане на изборите. Преди това обаче трябва да стабилизираме всички обществени системи“, заяви той и беше категоричен, че за протичането на нормален изборен процес е необходима спокойна обстановка в страната.

Премиерът даде висока оценка за работата на МВР по подготовката на изборния процес.

„Трябва да покажем, че органите на реда не се страхуват от задкулисието. Стоя зад вашата работа и очаквам изборите да възвърнат доверието на гражданите в собствените им институции“, каза още проф. Георги Близнашки пред ръководния състав на Министерството на вътрешните работи.

Пред журналисти министър-председателят обяви, че работата по подготовката на изборите върви по план, а следващата седмица се очаква да започне работа Изборният борд към Министерския съвет. Близнашки съобщи, че е разбита първата група за купуване на гласове, но не уточни подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase