Йордан Бакалов. Снимка: архив, БулФото

Няма да има прошка за никого за купуване и продаване на гласове, независимо кой е организатор и кой е поръчител, беше категоричен МВР шефът Йордан Бакалов пред bTV.

По думите му Министерството на вътрешните работи готви мерки срещу „мераклиите“ да купуват и продават гласове.

Още по темата
Според него поръчителите са определени партии.

„Ще поканя шефовете на щабовете на политическите партии и ще им препоръчам да „зашият джобовете” на хората, които са тръгнали да купуват гласове. Не ме интересуват политическите цветове”, каза още вътрешният министър, който се пошегува, че лично ще сложи белезници на поръчителите.

Бакалов беше категоричен, че е невъзможно повторение на аферата с бюлетините в печатницата в Костинброд.

„От ЦИК вече има „оплаквания”, че режимът за отпечатване на бюлетини в БНБ е по-стриктен, отколкото за отпечатването на българските пари. Костинброд няма как да се повтори, ако се повтори, ще означава, че може да се случи и с парични знаци на България”, обясни Йордан Бакалов.

Министърът уточни, че първото му разпореждане е било да се проверят всички регистрирани в такива случаи лица от 2009 г. насам. Бакалов съобщи, че обмисля създаването на Граждански борд към МВР, който да помага да се вижда какво прави министерството.

В коментар на проблема с имиграцията към България вътрешният министър подчерта, че границата на държавата се охранява добре и екипите на Гранична полиция „виждат отдалече” идващите хора. Бакалов съобщи, че преди два дни са били задържани и двама български каналджии.

Според него е необходимо политическо решение за разрешаване на проблемите с имиграцията и „изграждане на цялостно съоръжение с видео наблюдение”.

„С оглед на движението на „Ислямска държава” се очаква прилив на още бежанци – заплахата от война увеличава потенциалната миграция”, посочи Йордан Бакалов.

„Не трябва да се допуска и проникване на джихадисти, но това е работа на МВР и службите”, подчерта МВР шефът.

Той заяви още, че финансирането на МВР е осигурено и пари за заплати на полицаите ще има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase