Михаил Миков. Снимка: архив, БТА

20% обновление на водачите на листи е нормално и добро, смята лидерът на социалистите Михаил Миков. След като БСП нареди водачите в събота, Миков коментира днес пред БНР, че водачи трябва да бъдат хора, които са доказали политическите си качества в не една битка.

Той беше категоричен, че в партията няма страх от промяна. По думите му на миналите парламентарни избори съотношението между стари и нови лица в листите на БСП е било 50 на 50.

Ако през година ние сменяме водещите политици, то никога няма да наложим силна лидерска група, каквато е целта на Българската социалистическа партия, разясни той.

Миков е единственият кандидат, който ще води две листи в БСП – във Видин и в 25-и МИР в София.

Още по темата
Той заяви, че му е трудно да каже за колко места ще се бори партията на парламентарните избори, когато кампанията не е започнала.

“Ще се борим за един много силен резултат, който да направи БСП и най-вече Коалиция "Лява България" незаобиколим фактор в управлението на страната”, отсече червеният лидер.

Той не смята, че гражданската квота в листите е орязана.

“В процеса на разширяване на левицата всички са водени от идеята обединение за налагане на лява политика в България. Това е по-важно от това кой как ще се позиционира в разпределянето на някава хипотетична баница на властта“, заяви председателят на БСП.

Миков коментира и факта, че местните структури в Благоевградска област посрещнаха на нож решението Кристиан Вигенин да е водач на листата там.

“Преекспонирането на дискусията, понякога доста оживена и остра, и определянето й като скандал, е част от вътрешнодемократичния процес в БСП. Има партии, в които не се чува никакъв шум, защото там има бащица, който решава всичко“, заяви той.

Миков обясни, че когато в една област има 20 общини и всяка от тях разбира националните избори като борба за местно представителство, се получават малко по-горещи разговори, които медиите наричат скандали.

“Смятам, че в диалог и разумно може да се обясни, че не може от всички 20 общини да има водачи на листата. Трябва да има един водач, който да се приеме”, отсече той.

Миков коментира още, че едва ли точно на Кристиан Вигенин е нужно да се търси избаремо място и заяви, че той е млад човек със силна политическа биография.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase