Меглена Кунева. Снимка: Булфото, архив

Лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева обяви по БНР, че няма решение дали Реформаторският блок ще си сътрудничи с ГЕРБ.

Още по темата
Въпросът за коалиционни партньори ще се решава през вътрешно-партиен референдум, както стана в Германия, но подчертавам, че това ще бъде след изборите при едно добро представяне на РБ, коментира тя.
 
Според нея е изключително важно взаимоотношенията между партиите да са открити.

Не е въпросът да се сглоби едно мнозинство, а какво ще постигне то за България, подчерта още Кунева.

Тя каза, че за РБ търсене на мнозинство и разговори с политически партии са възможни само в името на две решаващи за България реформи – съдебна и независимост на регулаторите.

Първо държим на съдебна реформа, защото не може без здрава съдебна система да има каквато и да е основа на справедливост, сигурност за бизнеса, наказания за икономическите играчи, които имат сериозен политически гръб. Втората важна за РБ реформа е независимостта на регулаторните органи – комисиите за конкуренция  и потребители, ДКЕВР, БНБ. Те трябва да спрат да бъдат превръщани в политически органи. Не може правителствата да командват цените на тока и на мобилните оператори, коментира Кунева.

На въпрос за предложението на Борисов за предизборно споразумение на реформаторите с ГЕРБ, Кунева каза, че и ГЕРБ, и РБ са обявили, че ще се явяват самостоятелно на избори, което изключва предизборна коалиция.

Вероятно е имал предвид друго, че  е възможно сътрудничество под някаква форма. Но за целта пък трябва висок резултат на Реформаторския блок на изборите, след което - ясни приоритети и кръга на действия, които могат да се предприемат в посока на съдебна реформа, промени в регулаторите и т.н., добави Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase