Снимка: БТА

Бъдещият водач на евролистата на АБВ Ивайло Калфин за сетен път обяви, че решението му да се махне от столетницата и да отиде при президента Георги Първанов не е предателство към БСП.

"Риториката в БСП с предателството и разцеплението ми напомня 60-те години и сталинизма. Сталинският речник е свързан именно с думи като предателство, отцепване, изключване. Аз приключих ангажимента си с партията", отсече той пред Нова тв.

Още по темата
Настоящият евродепутат допълни, че последният му разговор със Сергей Станишев е бил в неделя и тогава той му е заявил категорично за намеренията си за евролистата на АБВ.

"Не е вярно, че той не е знаел какви са намеренията ми", отхвърли той вчерашните твърдения на червения лидер, че е останал изненадан от решението на Калфин.

"Станишев се опита да ме убеди да остана в плановете на партията за следващата евролиста. Имах няколко разговора със Станишев, аз нямам никакви претенции към ръководството за пост, който биха ми предложили. Аз съм изключително благодарен на колегите, с които съм работил", допълни той и категорично отхвърли писанията, че е бил недоволен от мястото, което ръководството на червените му предложили в евролистата си.

По думите му АБВ не е създадена, за да се бори с БСП, но "като гледам истерията, изведнъж БСП си намери врага. Наш опонент не е БСП, а е ръководството на държавата. Става въпрос за абсолютна непрозрачност в управлението на държавата – кой носи отговорност, кой взема решенията и какви са последствията за тях. Примерът, който изсуши целия кредит на доверие към това правителство, е назначението на Делян Пеевски", добави Калфин.

Евродепутатът спомена, но не пожела да влиза в конкретика, че към този момент има огромен натиск и от страна на партийни лидери към симпатизанти на АБВ да се върнат назад към БСП.

В заключение той обяви, че АБВ няма срещи с ГЕРБ, защото те са основният им политически опонент.

"Мнението на Борисов за Първанов не ме интересува. Той е министър-председател, който не искам да се връща на власт. Начинът, по който управлява, отврати хората от политиката", завърши Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase