Георги Първанов. Снимка: Булфото

Никой от членовете на БСП в национално движение АБВ няма да напусне левицата. Отхвърлихме възможността за създаване на нова партия, заяви Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 година

При засилен журналистически интерес, в присъствието на половината генералски състав на България, бивши кметове, спортисти, професори и опозиционери в левицата, гражданската инициатива АБВ обяви, че тръгва към евроизборите със самостоятелна листа.

Формалното участие на изборите ще стане в коалиция. Първанов отказа да назове имената на останалите партии, защото в момента имало огромен натиск и опит за въздействие с непозволени средства.

По негови думи движението ще даде възможност на хората вляво, които искат да гласуват за различна политика, да намерят своето представителство. Първанов категорично отхвърли твърденията, че работи заедно с ГЕРБ.

„За нас в АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са конкуренти“, каза той.

Още по темата
АБВ е като пушката на стената, която ще гръмне в третото действие, повтори думите си от преди години Първанов. Тогава те бяха изречени по повод замразяването на АБВ и евентуалното му възраждане. Той обясни, че това се налага заради политическата обстановка в страната. Според Първанов левицата е загубила тежко три национални избора заради слабостта на ръководството на БСП.

"От монополизма, от липсата на конкуренция никой не печели – нито левицата, нито България, нито българската политика", заяви той.

Първанов даде заявка, че АБВ ще се опита да осмисли автентичния български патриотизъм. Днес стои въпросът за оцеляването на българското. Не става въпрос само за демографското измерение на въпроса. Ние намираме основание за активирането на АБВ в плачевното състояние на българската икономика, заяви Първанов. Той се обяви против полюсното мислене, омразата и конфронтацията. 

"Ние ще се опитаме да бъдем носител на една друга политическа култура, ще се опитаме да стимулираме диалога", допълни Първанов и обясни, че ще работи за съгласие и съединение.

"Без това съединение България е обречена", смята бившият президент. Той остро нападна лидера на БСП Сергей Станишев и  на ГЕРБ Бойко Борисов като обясни, че България не бива да остава заложник на личната им борба.

Той направи заявка, че още хора в левицата ще обявят своята принадлежност. Първанов категорично отхвърли твърденията за предателство и разцепление.

"Ако правиш силна политика – ще гласуват за теб. Ако правиш гафове, ако се проваляш – отливът е неизбежен. Не може слабите лидери да разчитат само на партийната вярност“, отсече Първанов, който е и бивш лидер на БСП.

Хайде този път да разтревожим партията, обърна се президентът към членовете и симпатизантите на левицата.
По думите на Първанов ръководството на левицата в момента изпълнява решения, които се взимат другаде.

„Ръководството на БСП е в тежка зависимост“, обясни Първанов. Президентът попита кой разпъва медиен чадър над лидера на БСП. Според него отговорът на този въпрос ще отведе до отговор на въпроса кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Левицата трябва да преживее своя катарзис“, отсече президентът. Той обясни, че сегашното правителство не трябва да бъде отстранено, защото алтернатива няма. Грешните решения идват от партийните централи и по-скоро са им спуснати от другото място, каза още той. Гласуването за АБВ, по негови думи, ще е началото на възраждането на левицата и възможност за работа с партиите в центъра и дясно от центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase