Евродепутатът Ивайло Калфин. Снимка: БTA

Общото състояние на политиката в България, мисленето на партиите и неуспешният преход. Това посочи евродепутатът Ивайло Калфин като причина за решението си да оглави листата на АБВ за евроизборите и да спре номинациите си в БСП.

Той беше категоричен, че няма личен конфликт с ръководството на „Позитано“ 20 и отхвърли информациите, че е взел това решение, защото е щял да бъде поставен на неизбираемо място в листата на БСП.

Евродепутатът беше категоричен, че не се чувства предател. „Когато говорим за предателство, трябва към някой друг да се отправи този въпрос“, каза той по повод обвиненията на членове на левицата, че предава партията.

Още по темата
"Не знам как като стана инцидентът на летище Варна с Волен Сидеров и "Атака", цялото ръководство беше в отпуска и не можеше да коментира, а сега цялото ръководство е тук и коментира по медиите", заяви Калфин.

България върви криволичещо. Има много малко теми, по които в България има съгласие, смята евродепутатът.

У нас властва конфронтацията, допълни той. По негови думи противоречията в България не са спрели вече 25 години. Проблемът в страната според него е липсата на единение и каузи, а това води до липса на доверие в институциите.

"За мен въпросът не е да бъда на избираемо място и на кое място ще бъда. Въпросът е принципен, затова реших да предприема това действие, да спра номинациите в БСП и със съмишленици да направим една алтернативна листа", заяви Калфин. Целта, по негови думи, е да се отворят много въпроси, по които иначе няма да започне диалог.

Той беше категоричен, че БСП е направила много компромиси и понякога трябва да се знае къде да се сложат границите.

Калфин обясни, че алтернативната листа на АБВ ще бъде конкурент на БСП и опонент на останалите партии. Евродепутатът обясни, че избраните от тази листа ще бъдат част от групата на европейските социалисти в Европейския парламент, така че няма да има разпиляване на вота.

АБВ ще работи за съгласие, обяви Калфин. По негови думи в момента няма и две теми, на които да има национално съгласие. Според Калфин трябва да има партийни алтернативи, но и ново ниво на съгласие. Той обяви, че АБВ ще търси общо съгласие за бъдещето на икономиката, социалната система и функционирането на институциите. „Няма държавност, няма патриотизъм, ако няма държава“, категоричен бе той.

Президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов даде заявка, че очаква солидна подкрепа от отделни структури в левицата.

"Аз не приемам обвинения, че работим за ГЕРБ от тези, които им подариха десетина победи", заяви той. По думите на Първанов като президент той е водил най-много битки с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първанов не отговори на въпроса как се финансира към момента АБВ.

"Не си пазя касовите бележки от бензиностанция, от които си купувам сандвичи.", каза той. По негови думи в момента той обикаля страната, но не прави масови мероприятия и скъпи концерти. Той заяви, че движението му ще се финансира най-прозрачно и ще разчита на "скромни дарения“ и предрече мръсна кампания от страна на ръководството на левицата.

Първанов коментира и заявката на БСП, че ще изключи членове на партията, които правят алтернативни листи. Той определи такива заявки като "несериозни“, но не изключи такава възможност.

„По устав трябва да ме изключи моята партийна организация в Ковачевци. Да заповядат да се аргументират там.“, заяви Първанов.

Във всеки случай ще имаме достоен резултат и той ще покаже, че АБВ е най-перспективното движение, заяви Първанов. Той отказа да се ангажира с проценти, които ще спечели движението на евровота. 

Първанов беше категоричен, че няма претенции за лидерство в БСП, но изрази надежда в столетницата да има промяна, „защото ако не стане, нещата ще отидат към по-зле“.

„Струва си някой да си сложи главата, да се жертва. Аз нямам притеснения за себе си. Аз и да спечеля, и да загубя, аз съм постигнал в политиката всичко, аз съм си надвил на масрафа”, посочи той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase